Оцінка рівня агресивності у військовослужбовців: результати дослідження - Пономаренко, Я. С.; Ponomarenko, Ya. S.; Філоненко, В. М.; Filonenko, V. M.; Пономаренко (Посохова) Яна Сергіївна; Володимир Філоненко (Наукові праці Міжрегіональної академії управління персоналом. Психологія. - 2024. - Вип. 2 (63). - С. 32-37, 2024)
Дослідження рівня агресивності серед військовослужбовців стає актуальною темою у сучасній психологічній літературі, особливо з урахуванням гендерних відмінностей та їхнього впливу на психологічний стан людей, що служать у військових формуваннях. Основною метою даного дослідження було виявлення та аналіз показників агресивності у чоловіків і жінок-військовослужбовців. Було визначено наступні завдання дослідження: 1. Проаналізувати наукову літературу та попередні дослідження з проблематики агресивності серед військовослужбовців; 2. Провести емпіричне дослідження рівня агресивності серед військовослужбовців. Наукова новизна дозволяє значно розширити існуючі уявлення про агресивність серед військовослужбовців та створює передумови для більш ефективного управління психологічним станом військових в умовах бойових дій. Вибірка дослідження становить 70 військовослужбовців. Першу групу становили чоловіки у кількості 39 осіб, а другу групу жінки – 31 особа. Для досягнення поставленої мети було залучено «Опитувальник рівня агресивності» A. Buss та А. Durkee. Висновки. Результати дослідження показали, що чоловіки-військовослужбовці виявляють вищі рівні фізичної та вербальної агресії порівняно з жінками. Вони також мають більш виражені прояви дратівливості та схильності до підозр. Водночас, у групи жінок більш високий рівень виявлених почуттів провини та непрямої агресії. Отримані дані дослідження підкреслюють важливість розуміння гендерних відмінностей у проявах агресивної поведінки серед військовослужбовців для ефективного планування психологічної підтримки та тренувальних програм. Це є ключовим аспектом у забезпеченні не лише оптимальних умов для службової діяльності, а й збереження психічного здоров’я військового персоналу.

The study of the level of aggressiveness among military personnel is becoming a topical topic in modern psychological literature, especially taking into account gender differences and their impact on the psychological state of people serving in military formations.The primary aim of this study was to identify and analyze aggression indicators among male and female military personnel. The following study tasks were determined: 1. Reviewing scientific literature and previous studies on aggression among military personnel; 2. Conducting empirical research on aggression levels among military personnel.The novelty of this study significantly expands current understanding of aggression among military personnel and sets the stage for more effective management of psychological well-being in combat conditions. The study sample consisted of 70 military personnel, with 39 men comprising the first group and 31 women comprising the second group. To achieve the study tasks, the Aggression Questionnaire by A. Buss and A. Durkee was utilized. Findings revealed that male military personnel exhibited higher levels of physical and verbal aggression compared to their female counterparts. They also showed more pronounced tendencies towards irritability and suspicion. At the same time, the group of women has a higher level of revealed feelings of guilt and indirect aggression. These findings underscore the importance of understanding gender differences in aggressive behavior among military personnel for effective planning of psychological support and training programs. This aspect is crucial not only for optimizing conditions for military service but also for preserving the mental health of military personnel.

Исследование уровня агрессивности среди военнослужащих становится актуальной темой в современной психологической литературе, особенно с учетом гендерных различий и их влияния на психологическое состояние людей, которые служат в военных формированиях. Основной целью данного исследования было выявление и анализ показателей агрессивности у мужчин и женщин-военнослужащих.
Assessment of aggression level in military personnel: research findings
Keywords: агресивність; військовослужбовці; військові формування; гендерні відмінності; психологічна підтримка; фізична агресія; вербальна агресія; aggression; military personnel; military formations; gender differences; psychological support; physical aggression; verbal aggression; агрессивность; военнослужащие; военные формирования; гендерные различия; психологическая поддержка; физическая агрессия; вербальная агрессия