Стандарт доказування «поза розумним сумнівом» як складова принципу презумпції невинуватості - Колєснік, А. О.; Koliesnik, A. O. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 313-314, 2025)
Вбачається, що стандарт доказування «поза розумним сумнівом» є необхідним та виправданим у кримінальному процесі, оскільки він надає зважений підхід між правами особи та інтересами правосуддя. Важливо закріпити законодавчо чітке визначення цього стандарту та критерії його оцінки, аби запобігти неоднозначному тлумаченню суддями. Корисним було б створення інструкцій або судових прецедентів, що задаватимуть чіткі орієнтири для його використання.

It is seen that the standard of proof “beyond a reasonable doubt” is necessary and justified in criminal proceedings, as it provides a balanced approach between the rights of the individual and the interests of justice. It is important to enshrine in law a clear definition of this standard and the criteria for its assessment in order to prevent ambiguous interpretation by judges. It would be useful to create instructions or judicial precedents that would set clear guidelines for its use.
Keywords: кримінальне провадження; презумпція невинуватості; стандарт доказування «поза розумним сумнівом»; criminal proceedings; presumption of innocence; standard of proof "beyond a reasonable doubt"