On the issue of administrative and legal forms of legal support of the statutory activities of higher education institutions - Melnyk, T. M.; Мельник, Т. М. (Legal, Economic Science and Praxis. - 2023. - № 8. - P. 37-41, 2023)
Наголошено, що адміністративно-правова форма – це спосіб організації та функціонування державного управління, який ґрунтується на правових нормах і включає використання адміністративних засобів і методів для досягнення встановлених цілей і завдань. Ця форма регулює відносини між державою і громадянами, а також між різними органами влади. Зазначено, що основними характеристиками адміністративно-правової форми є наявність чіткої ієрархії органів влади, законне застосування адміністративних процедур і санкцій, а також забезпечення законності та рівності перед законом. Адміністративно-правові форми правового забезпечення статутної діяльності вищих навчальних закладів можна класифікувати за різними критеріями, зокрема за рівнем відповідальності та компетенції, спеціалізацією функцій, формами організації та методами здійснення: за ступенем автономності адміністративно-правові форми можуть бути централізованими і децентралізованими; за рівнем організації - внутрішні чи зовнішні; за змістом - консультативні або інституційні. Стосовно окремих адміністративно-правових форм правового забезпечення статутної діяльності вищих навчальних закладів акцентується увага на тому, що однією з основних адміністративно-правових форм правового забезпечення є розробка та аналіз нормативно-правових документів, таких як статути, положення, правила та ін. Іншою формою правового забезпечення статутної діяльності вищих навчальних закладів є нормотворчість, яка відіграє важливу роль у регулюванні їх діяльності, що включає створення, аналіз та вдосконалення нормативно-правових актів, які спрямовані на регулювання широкого кола аспектів діяльності, починаючи від організації управління і закінчуючи правами та обов'язками здобувачів освіти та працівників. Нормотворчість сприяє зміцненню правових засад освіти, захисту прав та інтересів усіх учасників освітнього процесу, підвищенню якості освітніх послуг, розвитку міжнародного співробітництва, інтеграції системи вищої освіти України у світовий освітній простір.

The article emphasizes that the administrative-legal form is a way of organizing and functioning of state administration, which is based on legal norms and includes the use of administrative means and methods to achieve established goals and objectives. This form regulates relations between the state and citizens, as well as between various authorities. It is noted that the main characteristics of the administrative-legal form are the presence of a clear hierarchy of authorities, the lawful application of administrative procedures and sanctions, as well as ensuring legality and equality before the law. Administrative and legal forms of legal support for the statutory activities of higher education institutions can be classified according to various criteria, including the level of responsibility and competence, specialization of functions, forms of organization and methods of implementation: according to the degree of autonomy, administrative and legal forms can be centralized or decentralized; by level of organization - internal or external; by content - consultative or institutional. With regard to separate administrative-legal forms of legal support for the statutory activities of higher education institutions, attention is focused on the fact that one of the main administrative-legal forms of legal support is the development and analysis of legal documents, such as statutes, regulations, rules, and others. Another form of legal support for the statutory activities of higher education institutions is rulemaking, which plays an important role in regulating their activities, which includes the creation, analysis and improvement of normative legal acts, which are aimed at regulating a wide range of aspects of activities, starting from the organization of management and ending with rights and responsibilities of education seekers and employees. Rulemaking contributes to strengthening the legal foundations of education, protecting the rights and interests of all participants in the educational process, improving the quality of educational services, developing international cooperation, and integrating the Ukrainian higher education system into the global educational space.

Подчеркнуто, что административно-правовая форма — это способ организации и функционирования государственного управления, который основывается на правовых нормах и включает использование административных средств и методов для достижения установленных целей и задач. Данная форма регулирует отношения между государством и гражданами, а также между различными органами власти. Отмечается, что основными характеристиками административно-правовой формы являются наличие четкой иерархии власти, правомерное применение административных процедур и санкций, а также обеспечение законности и равенства перед законом. Административно-правовые формы правового обеспечения уставной деятельности высших учебных заведений можно классифицировать по различным признакам, в том числе по уровню ответственности и компетенции, специализации функций, формам организации и способам реализации: по степени автономии административно-правовые формы могут быть централизованными или децентрализованными; по уровню организации — внутренними или внешними; по содержанию — консультативными или институциональными. Относительно отдельных административно-правовых форм правового обеспечения уставной деятельности высших учебных заведений акцентировано внимание на том, что одной из основных административно-правовых форм правового обеспечения является разработка и анализ правовых документов, таких как уставы, положения, правила и другие. Еще одной формой правового обеспечения уставной деятельности высших учебных заведений является нормотворчество, которое играет важную роль в регулировании их деятельности, включающее создание, анализ и совершенствование нормативно-правовых актов, которые направлены на регулирование широкого круга аспектов деятельности, начиная от организации управления и заканчивая правами и обязанностями соискателей и работников образования. Нормотворчество способствует укреплению правовых основ образования, защите прав и интересов всех участников образовательного процесса, повышению качества образовательных услуг, развитию международного сотрудничества, интеграции украинской системы высшего образования в мировое образовательное пространство.
Keywords: адміністративно-правова форма; адміністративно-правове забезпечення; правове забезпечення; статутна діяльність; вищі навчальні заклади; administrative and legal form; administrative and legal support; legal support; statutory activity; institutions of higher education; административно-правовая форма; административно-правовое обеспечение; правовое обеспечение; уставная деятельность; высшие учебные заведения