Правові засади забезпечення контролю керівника територіального органу Національної поліції України та місце серед них адміністративно-правового регулювання - Кондрацький, Ю. М.; Kondratskyi, Yu. M. (Наше право. - 2022. - № 3. - С. 253-259, 2022)
В науковій праці детально розглянуто правові засади забезпечення контролю за діяльністю підпорядкованого особового складу поліцейських керівником територіального органу Національної поліції України. Особливу увагу приділено адміністративноправовому регулюванню, як одній із базових засад, визначено та окреслено поняття вищезгаданого регулювання, проаналізовано його основні аспекти, досліджено його роль в забезпеченні ефективної діяльності територіальних підрозділів Національної поліції. Встановлено, що адміністративно-правове регулювання встановлює конкретні правові рамки для виконання належним чином керівником територіального підрозділу його посадових обов’язків. Структурними його елементами є закони і підзаконні акти, інші норми чинного законодавства, в рамках яких визначено мету та процесуальний порядок здійснення контролю керівником територіального підрозділу Національної поліції. Завдяки процесу адміністративноправового регулювання організація несення служби та контроль підпорядкованого особового складу в територіальних підрозділах Національної поліції здійснюється належним чином. Доведено, що в склад функції контролю, як його елементи входять процедури моніторингу і аналізу, передбачення можливих ризиків, планування службової діяльності, різного роду внутрішні перевірки. На них базується прийняття управлінських рішень спрямованих організацію служби підпорядкованим особовим складом належним чином та на утримання в рамках норми оперативної ситуації території обслуговування. Адміністративно-правове регулювання є важливою правовою засадою контролю і її місце серед інших засад можна визначити як пріоритетне.

In this paper, the legal basis for ensuring control over the activities of subordinate police personnel by the head of the territorial body of the National Police of Ukraine is considered in detail. Particular attention is paid to administrative and legal regulation as one of the basic principles. The essence of the concept of administrative-legal regulation is defined and outlined, its main aspects are analyzed, its role in ensuring the effective activity of territorial units of the National Police is investigated. It is established that administrative and legal regulation establishes a specific legal framework for the proper performance by the head of the territorial unit of his official duties. Its structural elements are laws and by-laws, other norms of the current legislation, within the framework of which the purpose and procedural procedure for exercising control by the head of the territorial unit of the NPU are determined. Due to the proper implementation of the administrative and legal regulation process, the organization of service and control of subordinate personnel in the territorial units of the NPU is carried out properly. The control function, as its elements, includes monitoring and analysis procedures, prediction of possible risks, planning of official activities, various internal checks. They are based on the adoption of managerial decisions aimed at organizing the service by subordinate personnel properly and for maintenance within the framework of the norm of the operational situation of the service territory. Administrative-legal regulation is an important legal basis of control and its place among other principles can be defined as a priority.

Проанализированы правовые основы контроля руководителя территориального подразделения Национальной полиции Украины и места административно-правового регулирования среди них, с целью определения их соответствия реалиям и потребностям настоящего. Предложены рекомендации для их усовершенствования.
Legal principles of ensuring the control of the head of the territorial body of the National Police of Ukraine and the place of administrative and legal regulation among them
Keywords: адміністративно-правове регулювання; керівник територіального підрозділу поліції; Національна поліція України; підпорядкований особовий склад; поліцейські; громада; administrative and legal regulation; head of the territorial division of the police; National Police of Ukraine; subordinate staff; policemen; community; административно-правовое регулирование; руководитель территориального подразделения полиции; Национальная полиция Украины; подчиненный личный состав; полицейские; община