Нормативно-правова характеристика законодавчої системи забезпечення діяльності сектора безпеки та управління - Цибульник, Н. Ю.; Tsybulnyk , N. Yu. (Юридичний вісник. - 2023. - № 4. - С. 85-93, 2023)
Зазначено, що законодавче регулювання сектору безпеки в Україні є постійним процесом, що відбувається у контексті змін у геополітичному середовищі та загрозах національній безпеці країни. Продовження розвитку законодавчої бази та підвищення рівня професіоналізму органів сектору безпеки є важливими завданнями для забезпечення національної безпеки та стабільності в Україні. Україна, як країна, що знаходиться в умовах геополітичної нестабільності та агресії з боку сусіднього держави, має важливу місію забезпечення своєї національної безпеки. Законодавче регулювання сектору безпеки України є ключовим інструментом в цій місії, тому його постійне вдосконалення та розвиток є важливим завданням для держави. Окрім законодавчого регулювання, важливим аспектом забезпечення національної безпеки є і забезпечення належної підготовки та оснащення сил та засобів сектору безпеки. Україна активно співпрацює зі своїми партнерами-державами у рамках міжнародної співпраці та програм підтримки, зокрема з Європейським Союзом, НАТО, США та іншими державами. Загалом, забезпечення національної безпеки є важливою завданням для будь-якої держави, а в Україні це завдання має особливу важливість у зв'язку з проведенням бойових дій. Регулювання діяльності сектору безпеки на законодавчому рівні є одним з важливих інструментів у забезпеченні національної безпеки України та захисту прав та свобод громадян. Важливими завданнями законодавчого регулювання сектору безпеки є також забезпечення дотримання прав людини та громадянина, забезпечення прозорості та відкритості діяльності органів сектору безпеки, а також врегулювання взаємодії між органами сектору безпеки та іншими вітчизняними та міжнародними організаціями з питань безпеки.

Legislative regulation of the security sector in Ukraine is an ongoing process that takes place in the context of changes in the geopolitical environment and threats to the country's national security. Continuing the development of the legislative framework and increasing the level of professionalism of security sector bodies are important tasks for ensuring national security and stability in Ukraine. Ukraine, as a country that is in conditions of geopolitical instability and aggression from a neighboring state, has an important mission of ensuring its national security. Legislative regulation of the security sector of Ukraine is a key tool in this mission, therefore its constant improvement and development is an important task for the state. In addition to legislative regulation, an important aspect of ensuring national security is ensuring proper training and equipping of forces and means of the security sector. Ukraine actively cooperates with its partner states within the framework of international cooperation and support programs, in particular with the European Union, NATO, the USA and other states. In general, ensuring national security is an important task for any state, and in Ukraine this task is of particular importance in connection with the conduct of hostilities. Regulation of the activities of the security sector at the legislative level is one of the important tools in ensuring the national security of Ukraine and protecting the rights and freedoms of citizens. Important tasks of the legislative regulation of the security sector are also to ensure the observance of human and citizen rights, to ensure the transparency and openness of the activities of the security sector bodies, as well as to regulate the interaction between the security sector bodies and other domestic and international organizations on security issues.

Отмечено, что законодательное регулирование сектора безопасности в Украине является постоянным процессом в контексте изменений в геополитической среде и угрозах национальной безопасности страны. Продолжение развития законодательной базы и повышения уровня профессионализма органов сектора безопасности являются важными задачами обеспечения национальной безопасности и стабильности в Украине. Важными задачами законодательного регулирования сектора безопасности является обеспечение соблюдения прав человека и гражданина, обеспечение прозрачности и открытости деятельности органов сектора безопасности, а также урегулирование взаимодействия между органами сектора безопасности и другими отечественными и международными организациями по безопасности.
Regulatory and legal characteristics of the legislative system ensuring security sector activities and management
Keywords: сектор безпеки; національна безпека; законодавче регулювання; Збройні Сили України; військові формування; security sector; national security; legislative regulation; Armed Forces of Ukraine; military formations; сектор безопасности; национальная безопасность; законодательное регулирование; Вооруженные Силы Украины; военные формирование