«Аmicus curiae» у судовій практиці - Філіпська, Н. О.; Filipska, N. O.; Орлов, В. С.; Orlov, V. S.; Nataliia Filipska (Правова наука і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції: матеріали ХІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 21-22 трав. 2021 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2021. – С. 25-27, 2021)
Встановлено, що поширеність amicus curiae і у державах і англо-саксонської правової сім’ї, і романо-германської та змішаної (Південна Африка), і власний досвід України свідчить про ефективність цього інституту. Подальший розвиток інституту amicus curiae, може стати для України значним кроком до забезпечення об’єктивності, справедливості та неупередженості рішень судів. Це сприятиме підвищенню рівня довіри до них з боку суспільства, зважаючи на залучення в якості amicus curiae науковців, юристів-практиків, представників неурядових правозахисних організації, наукових установ, фізичні особи.

It was established that the prevalence of amicus curiae in the states of both the Anglo-Saxon legal family, and the Romano-Germanic and mixed (South Africa), and Ukraine's own experience testifies to the effectiveness of this institution. Further development of the amicus curiae institute can be a significant step for Ukraine towards ensuring the objectivity, fairness and impartiality of court decisions. This will contribute to increasing the level of trust in them on the part of society, taking into account the involvement of scientists, practicing lawyers, representatives of non-governmental human rights organizations, scientific institutions, and individuals as amicus curiae.

Установлено, что распространенность amicus curiae и в государствах и англо-саксонской правовой семье, и романо-германской и смешанной (Южная Африка), и опыт Украины свидетельствует об эффективности этого института. Дальнейшее развитие института amicus curiae может стать для Украины значительным шагом в обеспечении объективности, справедливости и беспристрастности решений судов. Это будет способствовать повышению уровня доверия к ним со стороны общества, учитывая привлечение в качестве amicus curiae ученых, юристов-практиков, представителей неправительственных правозащитных организаций, научных учреждений, физических лиц.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; суд; court; судова практика; judicial practice; судебная практика; amicus curiae; експертна думка; expert opinion; экспертное мнение; друг суду; експерти з питань права