Захист прав дитини як "слабкої сторони" договірних правовідносин - Негода, О. А.; Nehoda, O. A. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 25 трав. 2018 р.). – Харків : ХНУВС, 2018. – С. 354-356, 2018)
Зазначено, що положення чинного цивільного законодавства про застосування позовної давності у справах, стороною яких є дитина, потребують вдосконалення, зокрема в частині обчислення початку її перебігу. У зв’язку з чим пропонується внести зміни до Цивільного кодексу України та частину четверту статті 261 Цивільного кодексу України викласти у такій редакції: «4. У разі порушення цивільного права або інтересу малолітньої чи неповнолітньої особи позовна давність починається від дня досягнення нею повноліття».

It is noted that the provisions of the current civil legislation on the application of the limitation period in cases to which the child is a party need to be improved, in particular, in terms of calculating the beginning of its course. In this connection, it is proposed to amend the Civil Code of Ukraine and the fourth part of Article 261 of the Civil Code of Ukraine to state in the wording: «4. In case of violation of the civil law or interest of a minor or a minor, the limitation period begins from the day he reaches the age of majority».

Отмечено, что положения действующего гражданского законодательства о применении исковой давности по делам, стороной которых является ребенок, нуждаются в совершенствовании, в частности, в части исчисления начала его течения. В связи с чем предлагается внести изменения в Гражданский кодекс Украины и часть четвертую статьи 261 Гражданского кодекса Украины изложить в редакции: «4. В случае нарушения гражданского права или интереса малолетнего или несовершеннолетнего исковая давность начинается со дня достижения им совершеннолетия».
Негода О. А. Захист прав дитини як "слабкої сторони" договірних правовідносин / О. А. Негода // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 25 трав. 2018 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ; Харків. обласний осередок Всеукр. громад. орг. «Асоціація цивілістів України». – Харків : ХНУВС, 2018. – С. 354 - 356.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; договірні правовідносини; права дитини; захист прав дитини; договірне право; договорные правоотношения; права ребенка; защита прав ребенка; договорное право; contractual relationship; child rights; protection of the rights of the child; contract law