Значення та завдання забезпечення цивільного захисту на регіональному рівні - Остап'юк, А. Ю.; Ostapiuk, A. Yu. (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2023. – № 3 (30). – С. 366-373, 2023)
Встановлено, що регіональна безпека – це комплексний стан захищеності суспільних та державних інтересів, прав та свобод людини і громадянина, а також відсутність небезпечних чинників, які можуть вплинути на нормальний процес життєдіяльності населення відповідної території та функціонування органів державного управління. З’ясовано, що завданнями забезпечення цивільного захисту на регіональному рівні є наступні: захист населення регіону від надзвичайних ситуацій та небезпечних подій різноманітного характеру; підтримка регіональної стабільності в економічному, політичному та фізикогеографічному плані, а також мінімізація негативних наслідків у разі їх настання; виправлення наслідків надзвичайних ситуацій та небезпечних подій, які впливають на соціальну та технічну інфраструктуру регіону, нормальний перебіг життєдіяльності населення, морально-психологічний стан мешканців відповідної території тощо; організація та кадрова підтримка діяльності уповноважених суб’єктів у сфері забезпечення цивільного захисту; формування нормативно-правової основи забезпечення цивільного захисту на регіональному рівні, а також належного механізму правового регулювання суспільно-правових відносин, які виникають в процесі відповідної діяльності; налагодження внутрішньо-державних та міжнародних зв’язків та партнерських відносин для інноваційного розвитку цивільного захисту на території окремих регіонів.

It was established that regional security is a complex state of protection of public and state interests, rights and freedoms of a person and citizen, as well as the absence of dangerous factors that can affect the normal life process of the population of the relevant territory and the functioning of state administration bodies. It was found that the tasks of providing civil protection at the regional level are the following: protection of the population of the region from emergency situations and dangerous events of various nature; support of regional stability in economic, political and physical-geographic terms, as well as minimization of negative consequences in case of their occurrence; correction of the consequences of emergency situations and dangerous events that affect the social and technical infrastructure of the region, the normal course of life of the population, the moral and psychological state of the inhabitants of the relevant territory, etc.; organization and personnel support of activities of authorized subjects in the field of civil protection provision; formation of the regulatory and legal framework for civil protection at the regional level, as well as the proper mechanism of legal regulation of social and legal relations that arise in the course of the relevant activity; establishment of intra-state and international ties and partnerships for innovative development of civil defense in the territory of certain regions.

Установлено, что региональная безопасность – это комплексное состояние защищенности общественных и государственных интересов, прав и свобод человека и гражданина, а также отсутствие опасных факторов, которые могут повлиять на нормальный процесс жизнедеятельности населения соответствующей местности и функционирование органов государственного управления. Раскрыто значение и очерчены задачи обеспечения гражданской защиты на региональном уровне.
Significance and appointment of providing civil protection at the regional level
Keywords: завдання; значення; гарантія; регіональна безпека; цивільний захист; регіон; task; meaning; guarantee; regional security; civil protection; region; задача; значение; гарантия; региональная безопасность; гражданская защита; регион