Вплив на компоненти довкілля пестицидів і їх похідних унаслідок воєнних дій - Козловська, Т. Ф.; Kozlovska, T. F. (Technologies, ideas and ways of learning development in modern conditions : The XXXI International Scientific and Practical Conference (Munich, Germany, August 07-09, 2023). - Munich, 2023. - P. 165-169, 2023)
Відзначено, що на теперішній час унаслідок воєнних дій значної екологічної шкоди зазнають всі компоненти навколишнього природного середовища – атмосферне повітря, ґрунти, поверхневі і підземні водоносні горизонти. Вибухові процеси під час бойових дій сприяють і розпиленню пестицидів в атмосферному повітрі, і хімічному перетворенню за рахунок фізико-механічного термічного впливу на молекули речовин. Під час розпилення пестициди утворюють пари, які і є забруднювачами повітря.

It was noted that at the present time, as a result of military actions, all components of the natural environment - atmospheric air, soils, surface and underground aquifers - suffer significant environmental damage. Explosive processes during hostilities contribute to the spraying of pesticides in the atmospheric air, and to chemical transformation due to physical and mechanical thermal effects on the molecules of substances. During spraying, pesticides form vapors, which are air pollutants.

Отмечено, что в настоящее время в результате военных действий значительный экологический ущерб испытывают все компоненты окружающей природной среды – атмосферный воздух, почвы, поверхностные и подземные водоносные горизонты. Взрывные процессы в ходе боевых действий способствуют и распылению пестицидов в атмосферном воздухе, и химическому превращению за счет физико-механического термического воздействия на молекулы веществ. При распылении пестициды образуют пары, которые и являются загрязнителями воздуха.
Keywords: довкілля; environment; окружающая среда; пестициди; pesticides; пестициды; воєнні дії; military actions; военные действия; екологічна небезпека; environmental hazard; экологическая опасность; здоров'я населення; public health; здоровье населения