Позбавлення суб’єктивного права на житло : автореферат дисертації - Аврамова, О. Є.; Avramova, O. Ye.; Аврамова, О. Е. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2008)
Дисертація присвячена актуальним проблемам цивільно-правового регулювання відносин, що складаються з приводу позбавлення суб’єктивного права на житло. На основі аналізу чинного законодавства, судової практиці та результатів попередніх досліджень сформульовані визначення понять житла у загальному розумінні і розумінні житлового права, сформульовано поняття житла соціального призначення, встановлено зміст права на житло (у широкому і вузькому розумінні) і недоторканності житла. Висунути принципи позбавлення суб’єктивного права на житло. Проведено класифікацію підстав позбавлення права приватної власності на житла, виселення, окремо проведено класифікацію реквізиції та націоналізації. Визначена юридична природа позбавлення суб’єктивного права на житло. Дисертація містить рекомендації та пропозиції, що стосуються законодавчого врегулювання цивільних правовідносин навколо позбавлення суб’єктивного права на житло, зокрема, щодо введення обов’язкового страхування житла, правил проведення капітального ремонту житла, правил виселення, відмови від конфіскації житла.

Thesis is devoted to the important today problem of civil regulation of relations, which appear due to deprivation of subjective rights for habitation. The definitions of habitation in the general sense and in the sense of housing law, habitation of social purpose are formulated on the basis of analysis of current legislation, court practice and the results of previous investigations. Matter of right on habitation (in narrow and wide sense) and inviolability of habitation is formulated in this thesis. Maxims of deprivation of subjective rights for habitation is suggested. Classification of the basis of deprivation of right on private property on habitation and expulsion is fulfilled. Moreover, the classification of requisition and nationalization is fulfilled. Thesis contains recommendations and suggestions, which deals with legislative regulation of civil relations close to deprivation of subjective rights for habitation. In particular, the thesis contains recommendations, which deal with obligatory insurance of habitation, the rules of major repairs, the rules of expulsion.

Диссертация посвящена актуальным проблемам гражданско-правового регулирования отношений, складывающихся по поводу лишения субъективного права на жилье.
Deprivation of subjective rights for habitation
Keywords: Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; Україна; Ukraine; Украина; 12.00.03; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; житло; право на житло; недоторканність житла; власність; користування житлом; позбавлення житла; вилучення житла; звернення стягнення; реквізиція житла; конфіскація житла; забезпечення житлом; жилье; право на жилье; неприкосновенность жилья; собственность; habitation; rights on habitation; inviolability of habitation; property; use; deprivation