Підготовка охоронців громадського порядку в Харкові: 100-річний досвід та сучасний стан - Сокуренко, В. В.; Sokurenko, V. V.; Valerii Sokurenko (Європейські перспективи. - 2017. - № 3. - С. 5-11, 2017)
Вивчення історії правоохоронних органів традиційно перебуває серед постійних завдань юридичної науки. Актуальність історико-правових досліджень діяльності органів правопорядку суттєво зростає на сучасному етапі розвитку держави та суспільства, коли звернення до спадщини минулого обумовлено ще й нагальними потребами реформування органів внутрішніх справ. Досвід діяльності поліцейських установ, міліції, дослідження правових засад функціонування підготовки кадрів для них дають значний матеріал не тільки для наукових узагальнень, а й для визначення напрямків удосконалення організації та діяльності сучасних правоохоронних органів. Серед важливих подій Української революції слід відзначити діяльність щодо створення нових, суто українських органів охорони правопорядку та підготовку кадрів для них. У Харкові були утворені загони «Вільного козацтва», які стали першими організаціями, що охороняли громадський порядок на території міста. 30 листопада 1917 р. розпочалося їх навчання і це стало початком 100- річного процесу підготовки охоронців правопорядку в Харкові. Ця робота продовжилася через курси, пункти підготовки, школи міліції, Інститут внутрішніх справ і тепер – Харківський національний університет внутрішніх справ.

The study of the history of law enforcement bodies has traditionally been among the permanent tasks of legal science. The relevance of historical and legal studies of the activities of law enforcement agencies is substantially growing at the present stage of development of the state and society, when the appeal to the legacy of the past is conditioned also by the pressing needs of reforming the bodies of internal affairs. Experience in the activities of police agencies, the police, and the study of the legal foundations for the functioning of personnel training for them provide rich material not only for scientifc generalizations, but also for determining the directions for improving the organization and activities of modern law enforcement agencies. Among the important events of the Ukrainian Revolution, it should be noted the activities to create new, purely Ukrainian law enforcement agencies and train personnel for them. In Kharkov, detachments of the Free Cossacks were formed, which became the frst organizations to guard the public order in the city. November 30, 1917 began their training and this was the beginning of a 100-year process of training law enforcement offcers in Kharkov. This work continued through courses, training points, police schools, the Institute of Internal Affairs and now the Kharkov National University of Internal Affairs.

Изучение истории правоохранительных органов традиционно находится среди постоянных задач юридической науки. Актуальность историко-правовых исследований деятельности органов правопорядка существенно возрастает на современном этапе развития государства и общества, когда обращение к наследию прошлого обусловлено еще и насущными потребностями реформирования органов внутренних дел. Опыт деятельности полицейских учреждений, милиции, исследование правовых основ функционирования подготовки кадров для них дают богатый материал не только для научных обобщений, но и для определения направлений совершенствования организации и деятельности современных правоохранительных органов. Среди важных событий Украинской революции следует отметить деятельность по созданию новых, чисто украинских органов охраны правопорядка и подготовку кадров для них. В Харькове были образованы отряды «Свободного казачества», которые стали первыми организациями, охранявшими общественный порядок на территории города. 30 ноября 1917 началось их обучение, и это стало началом 100-летнего процесса подготовки охранников правопорядка в Харькове. Эта работа продолжилась через курсы, пункты подготовки, школы милиции, Институт внутренних дел и теперь - Харьковский национальный университет внутренних дел.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Адміністративне право та процес. Адміністративна діяльність. Administrative Law and Procedure. Administrative Activity. Административное право и процесс. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Харківський національний університет внутрішніх справ; Харьковский национальный университет внутренних дел; Kharkiv National University of Internal Affairs; Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; Органи внутрішніх справ. Internal affairs agencies. Органы внутренних дел; Internal Affairs Agencies; органы внутренних дел; Історія. History. История; поліція; міліція; підготовка кадрів; охорона громадського порядку; 100-річчя підготовки охоронців правопорядку в Харкові; полиция; милиция; подготовка кадров; охрана общественного порядка; Харківщина; police; personnel training; protection of public order