Підходи щодо розуміння необхідних підстав юридичної відповідальності - Калєніченко, Л. І.; Kalenichenko, L. I.; Калєніченко Лідія Іванівна (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2016. - Вип. 22. - С. 39-42, 2016)
У статті уточнено існуючу у навчальній та науковій юридичній літературі термінологію, яка використовується вченими-правознавцями під час характеристики підстав юридичної відповідальності, сформульовано поняття «підстави юридичної відповідальності». Репрезентовано у межах вузького (класичного) та широкого підходів до розуміння сутності досліджуваного явища, точки зору стосовно необхідних підстав юридичної відповідальності.

The article specified in the existing educational and scientific literature, legal terminology used by jurists in the characteristics grounds of legal liability, formulated the concept of «reasons of legal liability». Represented within a narrow (classical) and broad approaches to understanding the essence of the phenomenon, perspective on necessary grounds for legal liability.

В статье уточнено существующую в учебной и научной юридической литературе терминологию, которая используется учеными-правоведами при характеристике оснований юридической ответственности, сформулировано понятие «основания юридической ответственности». Представлены в пределах узкого (классического) и широкого подходов к пониманию сущности исследуемого явления, точки зрения относительно необходимых оснований юридической ответственности.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; відповідальність; юридична відповідальність; підстави юридичної відповідальності; ответственность; юридическая ответственность; основания юридической ответственности; responsibility; legal responsibility; grounds of legal liability