Сучасні виклики та проблеми цивільного права та процесу, сімейного права і міжнародного приватного права в Україні - Сумцов, А. Ю.; Sumtsov , A. Yu. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 512-515, 2023)
Підкреслено, що сучасні виклики та проблеми цивільного права та процесу, сімейного права та міжнародного приватного права потребують комплексного підходу. Потрібні нові закони та механізми для вдосконалення існуючих, розвитку міжнародних стандартів та механізмів вирішення спорів, підвищення правової грамотності населення. Лише комплексно та спільними зусиллями можна ефективно захистити права та інтереси громадян і підприємств, підвищити правову культуру всього суспільства.

It is emphasized that modern challenges and problems of civil law and process, family law and international private law require an integrated approach. New laws and mechanisms are needed for the improvement of existing, development of international standards and dispute resolution mechanisms, increasing legal literacy of the population. Only comprehensively and with joint efforts it is possible to effectively protect the rights and interests of citizens and enterprises, to improve the legal culture of the entire society.

Подчеркнуто, что современные вызовы и проблемы гражданского права и процесса, семейного права и международного частного права нуждаются в комплексном подходе. Нужны новые законы и механизмы для усовершенствования существующих, развития международных стандартов и механизмов разрешения споров, повышения правовой грамотности населения. Только комплексно и совместными усилиями можно эффективно защитить права и интересы людей и компаний, повысить правовую культуру всего общества.
Keywords: проблеми цивільного права та процесу; problems of civil law and procedure; проблемы гражданского права и процесса; захист прав та інтересів громадян; protection of the rights and interests of citizens; защита прав и интересов граждан; сімейне право; family law; семейное право; міжнародне приватне право; international private law; международное частное право