Особливості цивільно-правової відповідальності посадових осіб акціонерного товариства - Сядриста, І. І.; Siadrysta, I. I.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-4340-3593 (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 208-211., 2019)
Враховуючи особливий правовий статус органів акціонерного товариства, повноваження, якими наділяються зазначені особи відносно товариства, та особливості регулювання корпоративних правовідносин внутрішніми нормативно-правовими актами, у тому числі визначення статутом та договором компетенції посадових осіб акціонерного товариства, зроблено висновок, що якщо правовідносини, що виникають між акціонерним товариством та його органами, не стосуються безпосередньо виконання останніми покладених на них трудовим договором обов’язків, а стосуються порушення корпоративних прав акціонерів та самого товариства, посадові особи акціонерного товариства повинні нести цивільно-правову відповідальність як учасники внутрішніх корпоративних правовідносин.

Taking into account the special legal status of the bodies of the joint-stock company, the powers vested in these persons in relation to the company, and the peculiarities of regulating corporate legal relations by internal regulatory legal acts, including the definition by the charter and agreement of the competence of officials of the joint-stock company, it was concluded that if legal relations arise between by a joint-stock company and its bodies, not directly related to the fulfillment by the latter of the duties assigned to them by an employment contract, but concerning the violation of the corporate rights of shareholders and the company itself, officials of the joint-stock company must bear civil liability as participants in internal corporate legal relations.

Учитывая особый правовой статус органов акционерного общества, полномочия, которыми наделяются указанные лица в отношении общества, и особенности регулирования корпоративных правоотношений внутренними нормативно-правовыми актами, в том числе определение уставом и договором компетенции должностных лиц акционерного общества, сделан вывод, что если правоотношения возникают между акционерным обществом и его органами, не касающимися непосредственно выполнения последними возложенных на них трудовым договором обязанностей, а касающимися нарушения корпоративных прав акционеров и самого общества, должностные лица акціонерного общества должны нести гражданско-правовую ответственность как участники внутренних корпоративных правоотношений.
Сядриста, І. І. Особливості цивільно-правової відповідальності посадових осіб акціонерного товариства / І. І. Сядриста // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна, (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 208-211.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; юридична відповідальність; юридическая ответственность; legal liability; корпоративні правовідносини; корпоративные правоотношения; corporate legal relations; акціонерні товариства; акционерные общества; joint-stock companies; трудові відносини; трудовые отношения; labor relations; дієздатність юридичної особи; дееспособность юридического лица; capacity of a legal entity; припинення діяльності; прекращение деятельности; termination of activity; цивільно-правова відповідальність; гражданско-правовая ответственность; civil liability; правовий статус органів акціонерного товариства; правовой статус органов акционерного общества; legal status of the bodies of a joint-stock company