Механізм забезпечення прав учасників кримінального провадження у контексті правозахисної функції держави - Паршак, С. А.; Parshak, S. A. (Європейські перспективи. – 2014. – № 7. – С. 157-162, 2014)
У статті розкривається сутність механізму забезпечення прав учасників кримінального провадження. Визначено три його форми: 1) створення умов для належної реалізації особою своїх прав; 2) охорона прав; 3) захист прав. Кожній формі механізму надано процесуальну характеристику. Вказано, що створення умов для реалізації особою прав це першочергова умова у процесі їх забезпечення. Визначено основні напрями у діяльності посадових осіб, які здійснюють кримінальне провадження або приймають у ньому участь, у створенні умов для реалізації особою своїх прав. Надано авторське визначення механізмів охорони прав та захисту прав, проаналізовано їх зміст.

The article reveals the essence of the mechanism of ensuring the rights of participants in the criminal proceedings. Its three forms are identified: 1) creation of conditions for the proper implementation of his or her rights; 2) guarding of the rights; 3) protection of the rights. Each form of procedural mechanism is provided with response. It was indicated that the creation of conditions for the realization of his or her rights is a priority of the condition in the software. The main directions in the activities of officials, public bodies that carry out the criminal proceeding or participate in it are determined to create the conditions for the realization of his or her rights. The author’s definition of mechanisms to protect the rights and protection of the rights is determined, their content is analyzed.

В статье раскрывается сущность механизма обеспечения прав участников уголовного судопроизводства. Определены три его формы: 1) создание условий для надлежащей реализации лицом своих прав; 2) охрана прав; 3) защита прав. Каждой форме механизма предоставлено процессуальную характеристику. Указано, что создание условий для реализации лицом прав это первоочередное условие в процессе их обеспечения. Определены основные направления в деятельности должностных лиц, которые осуществляют уголовное производство, или принимают в нем участие, в создании условий для реализации лицом своих прав. Предоставлено авторское определение механизмов охраны прав и защиты прав, проанализировано их содержание.
Паршак, С. А. Механізм забезпечення прав учасників кримінального провадження у контексті правозахисної функції держави / С. А. Паршак // Європейські перспективи. – 2014. – № 7. – С. 157-162.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; учасники кримінального провадження; участники уголовного судопроизводства; participants in criminal proceedings; забезпечення прав людини; обеспечения прав человека; ensuring human rights; захист прав; защита прав; protection of rights