Правові основи освіти в умовах сучасного державотворення - Пінкевич, В. Г.; Pinkevych, V. H. (Наука в умовах воєнного стану: пошуки, проблеми, перспективи розвитку: матер. Всеукр. наук.-практ. конф. молодих вчених (м. Дніпро, 3 трав. 2023 р.). – Дніпро : ДДУВС, 2023. – С. 252-253, 2023)
Зазначено, що правові основи освіти є необхідним елементом будь-якої держави, яка прагне до належного розвитку та забезпечення демократії та громадянського суспільства. Вони забезпечують реалізацію права на освіту, захист прав та інтересів учасників освітнього процесу та встановлюють загальні правила та принципи, що регулюють функціонування системи освіти.

It is noted that the legal basis of education is a necessary element of any state that strives for the proper development and provision of democracy and civil society. They ensure the realization of the right to education, the protection of the rights and interests of participants in the educational process and establish general rules and principles governing functioning of the education system.

Отмечается, что правовые основы образования является необходимым элементом любого государства, стремящегося к надлежащему развитию и обеспечению демократии и гражданского общества. Они обеспечивают реализацию права на образование, защиту прав и интересов участников образовательного процесса и устанавливают общие правила и принципы, регулирующие функционирования системы образования.
Keywords: держава; state; государство; державотворення; state-building; государственное строительство; освіта; education; образование; правові основи; legal basis; правовые основы