Стратегії управління людськими ресурсами, формування та розвиток навичок електронного урядування - Клімушин, П. С.; Klimushyn, P. S.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1020-9399 (Київ : ФОП Москаленко О.М., 2017. – 64 с., 2017)
Видання містить навчальні матеріали для викладання теми «Стратегії управління людськими ресурсами, формування та розвиток навичок електронного урядування», а також самостійної роботи тих, хто навчається. Розкрито поняття: компетенція, компетентність, модель компетенцій, європейська рамка екомпетенцій, європейська рамка кваліфікацій, національної рамки кваліфікацій, європейські ІКТпрофілі. Аналізується стратегія управління трудовими ресурсами як управління компетенціями, взаємодоповнюючі концепції: Європейська рамка екомпетенцій, Європейська рамка кваліфікації, Європейські ІКТпрофілі, та співвідношення їх з національної рамкою кваліфікації. Узагальнено на базі світового досвіду підходи до формування та розвитку навичок електронного урядування у публічних службовців. Описано кваліфікаційні вимоги до інформаційної компетентності публічних службовців. Для студентів і слухачів спеціальності «Публічне управління та адміністрування», слухачів курсів підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, студентів, що опановують питання електронного врядування та електронної демократії.
Електронне урядування та електронна демократія: навч. посіб.: у 15 ч. Ч. 12: Стратегії управління людськими ресурсами, формування та розвиток навичок електронного урядування / [П. С. Клімушин]. – Київ : ФОП Москаленко О.М., 2017. – 64 с. – ISBN 9789662214789.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Навчальні видання. Educational edition. Учебные издания; Україна. Ukraine. Украина; електронне урядування; управління людськими ресурсами; публічне управління; публічне адміністрування; інформаційно-комунікаційні технології; публічні службовці; е-урядування; электронное управление; управления человеческими ресурсами; публичное управление; публичное администрирование; информационно-коммуникационные технологии; публичные служащие; компетентностный подход; е-управление; e-government; human resources management; public administration; information and communication technologies; public officials; competent approach; компетентнісний підхід