Реалізація судовим експертом права на ініціативу в кримінальному провадженні - Щербанюк, Д. В.; Shcherbaniuk , D. V. (Jurnalul juridic national: teorie şi practică = Национальный юридический журнал: теория и практика. - 2018. - № 2, т. 1 (Aprilie). - С. 181-185, 2018)
У статті розглянуто питання щодо місця права на експертну ініціативу в системі прав та обов’язків судового експерта в кримінальному провадженні. Підкреслено, що реалізація зазначеного права можлива за допомогою інших його прав, зокрема знайомитися з матеріалами справи, заявляти клопотання, бути присутнім під час вчинення процесуальних дій тощо. Визначено процесуальні підстави експертної ініціативи. Запропоновано виокремлювати зовнішню та внутрішню форми ініціативної діяльності судового експерта.

The article deals with the issue of the right to an expert initiative in the system of rights and duties of forensic expert in criminal proceedings. It is emphasized that the realization of this right is possible with the help of his other rights, in particular, to get acquainted with the materials of the case, to submit a petition, to be present during a procedural actions, etc. The are determined a procedural grounds of an expert initiative. The author offers to distinguish an external and internal forms of the initiative activity of a forensic expert.

Рассмотрен вопрос о месте права на экспертную инициативу в системе прав и обязанностей судебного эксперта в уголовном производстве. Подчеркнуто, что реализация указанного права возможна с помощью других его прав, в частности, знакомиться с материалами дела, заявлять ходатайства, присутствовать при совершении процессуальных действий. Определены процессуальные основания экспертной инициативы. Предложено выделять внешнюю и внутреннюю формы инициативной деятельности судебного эксперта.
Realization of the right to initiative in criminal proceedure by a forensic expert
Keywords: судова експертиза; експертна ініціатива; кримінальне провадження; судовий експерт; учасники кримінального провадження; forensic examination; expert initiative; criminal proceedings; forensic expert; participants in criminal proceedings; судебная экспертиза; экспертная инициатива; уголовное производство; судебный эксперт