Правовий статус дитини в національному законодавстві - Костенко, Я. В.; Kostenko, Ya. V. (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. – 2018. – Вип. 1. - С. 55-60, 2018)
У статті викладено аналітичний матеріал щодо визначення поняття «дитина» в національному законодавстві, подано різні погляди вчених на поняття правового статусу дитини. Визначено особливості законодавчого змісту щодо поняття правового статусу дитини в Україні. Показано права дитини в законодавчому різноманітті, подано визначення право- й дієздатності фізичної особи, які змінюються залежно від віку. Автор підкреслює, що забезпечення прав і свобод людини є однією з нагальних проблем для цивілізованого суспільства. Особливе значення в цьому контексті має питання захисту прав і свобод дитини, зокрема створення умов для його повного розвитку, освіти, матеріальної підтримки, збереження дитини від негативного впливу, захист від посягань на її недоторканність, честь і здоров’я й життя.

The article contains analytical material on the diversity of the definition of the concept of “child” in national legislation, presents various views of scientists on the concept of the legal status of the child. Specific features of the legislative content regarding the concept of the legal status of the child in Ukraine are determined. It shows the rights of the child in the legislative diversity, the provided definitions of the legal capacity and capacity of the individual who undergo changes depending on age. The author emphasizes that ensuring human rights and freedoms is one of the pressing problems for a civilized society. Of particular importance in this context is the protection of the rights and freedoms of the child, in particular, the creation of conditions for its full development, education, material support, protecting the child from negative influence, protection from infringement of his inviolability, honor, health and life.

В статье изложен аналитический материал, касающийся многообразия определения понятия «ребенок» в национальном законодательстве, представлены различные взгляды ученых на понятие правового статуса ребенка. Определены особенности законодательного содержания относительно понятия правового статуса ребенка в Украине. Показаны права ребенка в законодательном многообразии, предоставлены определения право- и дееспособности физического лица, которые претерпевают изменения в зависимости от возраста. Автор подчеркивает, что обеспечение прав и свобод человека является одной из насущных проблем для цивилизованного общества. Особое значение в этом контексте имеет вопрос защиты прав и свобод ребенка, в частности создание условий для его полного развития, образования, материальной поддержки, ограждение ребенка от негативного влияния, защита от посягательств на его неприкосновенность, честь, здоровье и жизнь.
Keywords: дитина; child; ребенок; права дитини; child rights; права ребенка; правовий статус; legal status; правовой статус; ювенальна превенція; juvenile prevention; ювенальная превенция