Церковно-державні відносини в контексті релігійного різнодумства - Кириченко, В. Є.; Kyrychenko, V. Ye.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5497-907X (Вісник Національної академії правових наук України. – 2018. – Т. 25, № 1. – С. 65-78, 2018)
Проаналізовано динаміку церковно-державних відносин у контексті історичного становлення католицької церкви та появи протестантського руху. Цей взаємовплив породив кілька моделей церковно-державних відносин, що особливо наочно демонструє епоха Реформації, яка запропонувала Європі нові моделі взаємин. Встановлено, що навіть сьогодні, в умовах максимальної секуляризації, взаємодія церкви і держави не припинилась, більш того, спостерігається значна політизація ролі церкви, що загострює суперечності в суспільстві. Автор дійшов висновку, що стабільність у відносинах між релігією і політикою є складовою суспільної стабільності, тому важливо мати уявлення про те, які умови забезпечують найповнішу гармонію взаємодії релігії та політики. The dynamics of church-state relations in the context is analyzed the historical formation of the Catholic Church and the emergence of the Protestant movement. This interaction gave rise to several models of church-state relations, which is especially evident demonstrates the era of the Reformation, which offered Europe new models of relations. It is established that even today, in conditions of maximum secularization, the interaction of church and state has not stopped, moreover, there is a significant politicization of the role of the church, which exacerbates the contradictions in society. The author concludes that stability in the relationship between religion and politics is a component of social stability, so it is important to have an idea of ​​what conditions ensure the fullest harmony between religion and politics. Проанализирована динамика церковно-государственных отношений в контексте исторического становления католической церкви и появления протестантского движения. Это взаимовлияние породило несколько моделей церковно-государственных отношений, которое особенно наглядно демонстрирует эпоха Реформации, которая предложила Европе новые модели взаимоотношений. Установлено, что даже сегодня, в условиях максимальной секуляризации, взаимодействие церкви и государства не прекратилась, более того, наблюдается значительная политизация роли церкви, которая обостряет противоречия в обществе. Автор пришел к выводу, что стабильность в отношениях между религией и политикой является составляющей общественной стабильности, поэтому важно иметь представление о том, какие условия обеспечивают полную гармонию взаимодействия религии и политики.
Church-state relations in the context of religious heresy
Церковно-государственные отношения в контексте религиозного разномыслия
Кириченко, В. Є. Церковно-державні відносини в контексті релігійного різнодумства / Володимир Євгенійович Кириченко // Вісник Національної академії правових наук України. – 2018. – Т. 25, № 1. – С. 65-78.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Історія. History. История; держава; государство; state; релігія; религия; religion; церковно-державні відносини; церковно-государственные отношения; church-state relations; християнство; Christianity; Реформація; Реформация; Reformation; церква; церковь; church; взаємовідносини релігії і політики; взаимоотношения религии и политики; relationship between religion and politics