Механізми цільового використання податкових надходжень від грального бізнесу для енергетивного сектору - Єфремов, С. В.; Yefremov, S. V. (Стратегії сталого розвитку суспільства в умовах сучасних глобальних викликів (м. Кам’янське, 10 квіт. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 104-107, 2025)
У сучасних умовах економічних викликів та енергетичної нестабільності особливого значення набуває пошук додаткових фінансових ресурсів для підтримки та модернізації енергетичного сектору. Одним із перспективних джерел таких надходжень є податки з грального бізнесу, які, за належної організації механізмів їх цільового використання, можуть стати важливою складовою фінансування державної енергетичної політики. У межах цієї теми розглядаються інституційні та нормативно-правові засади спрямування податкових надходжень від гральної індустрії на розвиток енергетичної інфраструктури, інвестиційні програми у сфері відновлюваних джерел енергії, а також заходи з підвищення енергоефективності в регіонах. Окрему увагу приділено аналізу національного досвіду, ризиків нецільового використання коштів та необхідності прозорого механізму розподілу фінансів із залученням громадськості. Обґрунтовано важливість формування спеціальних фондів або субрахунків у складі бюджетної системи, які б гарантували чітке відстеження й контроль за витратами, пов’язаними з енергетичними ініціативами. Запропоновано комплексні підходи до реалізації політики цільового фінансування енергетики за рахунок доходів від ліцензування, оподаткування та штрафних санкцій у сфері грального бізнесу, що сприятиме зменшенню залежності від зовнішніх кредитів і забезпеченню стійкого розвитку країни.

In the context of current economic challenges and energy instability, the search for alternative financial resources to support and modernize the energy sector becomes especially important. One promising source of such revenue is taxation of the gambling industry, which, with properly organized mechanisms of targeted allocation, may become a substantial tool for financing national energy policies. This abstract explores institutional and legal foundations for redirecting tax revenues from gambling activities to the development of energy infrastructure, investment in renewable energy projects, and implementation of energy efficiency measures across regions. Particular emphasis is placed on examining national practices, potential risks of misuse of funds, and the importance of establishing transparent and accountable distribution systems involving public oversight. The text substantiates the necessity of creating specialized funds or subaccounts within the public finance framework to ensure traceability and control over expenditures related to energy initiatives. Comprehensive approaches are proposed for implementing a policy of targeted energy financing by utilizing income from licensing, taxation, and penalties within the gambling sector, which would reduce dependence on external loans and promote sustainable national development.
Keywords: Україна; гральний бізнес; енергетичний сектор; податкові надходження; цільове фінансування; відновлювана енергетика; енергоефективність; державна політика; бюджетна система; прозорість; фінансовий контроль; gambling industry; energy sector; tax revenues; targeted financing; renewable energy; energy efficiency; public policy; budgetary system; financial control; transparency