Охорона та захист державного кордону як напрямок забезпечення внутрішньої безпеки держави - Пономаренко, Г. О.; Ponomarenko, H. O. (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ.- 2009.- Вип.44.- С. 39 - 45, 2009)
У статті аналізуються правові засади охорони та захисту державного кордону, характеризується категорійний апарат з досліджуваних питань, проводиться розмежування таких понять, як «охорона державного кордону» та «захист державного кордону», визначаються види загроз, які створюють небезпеку життєво важливим інтересам України, і відповідно до яких обираються засоби забезпечення режиму державного кордону. В статье анализируются правовые основы охраны и защиты государственной границы, характеризуется категориальный аппарат по исследуемым вопросам, проводится разграничение таких понятий, как «охрана государственной границы» и «защита государственной границы», определяются виды угроз, которые создают опасность жизненно важным интересам Украины, и в отношении которых избираются соответствующие способы обеспечения режима государственной границы. In this article the legal aspect of state boarders defence is observed. Categories of examined questions are characterized. The distinction between «state boarders guard» and «state boarders defence» is given. The article also analyses the kinds of threat that create danger to all vital interests of Ukraine and according to which the ways of providing regime of state boarders are elected.
Пономаренко, Г. О. Охорона та захист державного кордону як напрямок забезпечення внутрішньої безпеки держави / Г. О. Пономаренко // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ.- 2009.- Вип. 44.- С. 39 - 45
Keywords: захист державного кордону; защита государственной границы; внутрішня безпека держави; внутренняя безопасность государства; охорона кордону; охрана границы