Релігійні об’єднання як специфічний суб’єкт громадянського суспільства - Пістренко, Н. С.; Pistrenko, N. S.; Шупенко, В. Ю.; Shupenko , V. Yu. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 27-й річниці створення Харків. нац. ун-ту внутр. справ (м. Харків, 19 листоп. 2021 р.). – Харків : ХНУВС, 2021. – С. 304-305, 2021)
Зазначено, що на етапі становлення державно-організованого суспільства саме релігія виступає першим джерелом політичної легітимності. Різноманітні способи об’єднання віруючих своїм корінням сягають найдавніших сторінок історії людської цивілізації. Сучасна українська держава чітко дотримується основних принципів демократії. Українське законодавство про релігійні організації є системою пов’язаних між собою нормативних актів, якими регулюються державно-церковні відносини.

It is noted that at the stage of formation of a state-organized society, it is religion that acts as the first source of political legitimacy. Diverse ways of uniting believers have their roots in the most ancient pages of the history of human civilization. The modern Ukrainian state clearly adheres to the basic principles of democracy. Ukrainian legislation on religious organizations is a system of interconnected normative acts that regulate state-church relations.

Отмечено, что на этапе становления государственно- организованного общества именно религия выступает первым источником политической легитимности. Разнообразны способы объединения верующих своими корнями уходят в древнейшие страницы истории человеческой цивилизации. Современное украинское государство четко придерживается основных принципов демократии. Украинское законодательство о религиозных организациях является системой связанных между собой нормативных актов, регулирующих государственно-церковные отношения.
Keywords: релігійні об’єднання; religious associations; религиозные объединения; державно-церковні відносини; state-church relations; государственно-церковные отношения; громадянське суспільство; civil society; гражданское общество