Право громадян на інформацію: підзвітність і прозорість влади - Bilyk, Maryna; Василенко, М. Є.; Vasulenko, M. E.; ORCID: http:// orcid. org/0000-0002-2992-6646 (Правова наука і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції: матеріали ХІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24-25 трав. 2019 р.) / МВС України, Сум. філія Харків. нац. ун-ту внутр. справ. – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2019. – С. 61-64., 2019)
Зазначено, що перспектива і цікавість дослідження для науки іпрактики полягає у розробці та застосуванні дієвого механізму підзвітності влади в контексті дотримання прав і свобод людини за допомогою ЗМІК. Завдяки медіа громадськість має знати свої права щодо доступу до публічної інформації, володіти ЗМІК як зручним і доступним інструментом для контролю над діяльністю владних структур, ефективності планування і використання бюджетних коштів на регіональному і національному рівнях.

It is noted that the prospect and interest of the study for science and practice lies in the development and application of an effective mechanism for accountability of the authorities in the context of observance of human rights and freedoms with the help of SMIK. Thanks to the media, the public should know their rights regarding access to public information, own the SMIK as a convenient and accessible tool for controlling the activities of government structures, for the effectiveness of planning and the use of budgetary funds at the regional and national levels.

Отмечено, что перспектива и интерес исследования для науки и практики заключается в разработке и применении действенного механизма подотчетности власти в контексте соблюдения прав и свобод человека с помощью СМИК. Благодаря СМИ общественность должна знать свои права относительно доступа к публичной информации, владеть СМИК как удобным и доступным инструментом для контроля над деятельностью властных структур, эффективности планирования и использования бюджетных средств на региональном и национальном уровнях.
Bilyk, M. Право громадян на інформацію: підзвітність і прозорість влади / Maryna Bilyk, М. Є. Василенко // Правова наука і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції: матеріали ХІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24-25 трав. 2019 р.) / МВС України, Сум. філія Харків. нац. ун-ту внутр. справ. – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2019. – С. 61-64.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; право громадян на інформацію; право граждан на информацию; citizens' right to information; доступ до публічної інформації; доступ к публичной информации; access to public information; публічна інформація; публичная информация; public information; запит на інформацію; запрос на информацию; request for information; засоби масової інформації; средства массовой информации; mass media; засоби масової комунікації; средства массовой коммуникации; оприлюднення інформації; обнародование информации; disclosure of information; прозорість діяльності; прозрачность деятельности; transparency of activities