Політичні партії як суб’єкти виборчого процесу на виборах народних депутатів України : автореферат дисертації - Адашис, Л. І.; Adashys, L. I.; Марцеляк, О. В. - науковий керівник (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2010)
Дисертація присвячена дослідженню конституційно-правового регулювання участі політичних партій у виборчому процесі на виборах народних депутатів України. В роботі аналізується законодавче регулювання статусу політичних партій та їх ролі у формуванні громадянського суспільства в Україні. Проведено історико-правовий аналіз процесу виникнення і розвитку політичних партій на території українських земель, з’ясовано місце і роль політичних партій у політичній системі суспільства та ступінь правового регулювання статусу політичних партій в Україні. Досліджено правові форми участі політичних партій у виборчому процесі на виборах народних депутатів України. Особливу увагу приділено аналізу порядку висування і реєстрації списків кандидатів у народні депутати України, порядку проведення політичними партіями передвиборної агітації, її нормативно-правовому забезпеченню та фінансуванню, юридично закріпленим формам участі представників політичних партій у роботі виборчих комісій. Сформульовано авторські дефініції “виборчий блок”, “передвиборна агітація”, “добровільний внесок”, удосконалено визначення політичної системи суспільства, політичної партії. Виявлені недоліки та запропоновані шляхи вдосконалення вітчизняного законодавства про політичні партії та виборчого законодавства сприятимуть удосконаленню механізму реалізації громадянами їх політичних прав і свобод.

This disertation examines constitutional and legal regulation of political parties that participate in the election process during the people’s deputies of Ukraine. The paper analyzes the normative regulation of political parties status and the form of their participation in the election process, historical and international experience in this sphere. Origin and development of political parties in the Ukrainian lands are historically and legally analyzed; the dissertation also explores the role of political parties in the political system of society and the level of legal regulation of the status of political parties in Ukraine. The legal forms of political parties participation in the election process during the elections of peopel’s deputies of Ukraine have been investigated. Particular attention is paid to the analysis of nomination order as well as registration lists of candidates for deputies of Ukraine, agenda of political parties campaigning, its normative and legislative support and financing, legally established form of political parties in the work of election board. The author has developed definitions for such notions as “electoral bloc”, “pre-election campaign”, “donation”, she has also improved definition of the political system of society, political parties. The author has defined drawbacks and proposed the ways of improving domestic legislation on political parties and electoral legislation, which will improve mechanisms for citizens to implement their political rights.

Диссертационное исследование посвящено конституционно-правовому регулированию участия политических партий в избирательном процессе на выборах народных депутатов Украины. В работе анализируется нормативно-правовое закрепление статуса политических партий и форм их участия в избирательном процессе, как в Украине, так и за рубежом. Проведен историко-правовой анализ возникновения и становления политических партий на территории украинских земель. Охарактеризована роль и место политических партий в политической системе общества. При исследовании правовых форм участия политических партий в выборах народных депутатов Украины проанализированы: порядок выдвижения политическими партиями (блоками) списков кандидатов, порядок проведения предвыборной агитации, ее финансирование, нормативно закрепленные формы участия представителей партий в работе избирательных комиссий. Акцентируется внимание на недостаточном правовом регулировании вопросов: участия политических партий в избирательном процессе в избирательных блоках; финансирования как самих партий, так и их избирательных кампаний; процедуры формирования избирательных комиссий из представителей политических партий. Предлагается законодательно закрепить альтернативу избирательному залогу – сбор подписей в поддержку политической партии; возможность делать добровольные взносы в фонд партий не только в период избирательной кампании; установить ограничение на расходы избирательных фондов; возобновить государственное финансирование партий и т.д. Сформулированы авторские дефиниции “избирательный блок”, “предвыборная агитация”, “добровольный взнос”, усовершенствованы определения политической системы общества, политической партии. Выявленные недостатки и предлагаемые изменения украинского законодательства будут способствовать усовершенствованию механизма реализации гражданами Украины их политических прав и свобод.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Political Parties as Subjects of Election Process at the Elections of People’s Deputies of Ukraine
Keywords: Україна; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.02; політичні партії; політична система суспільства; правова інституціалізація партій; вибори; виборчий процес; передвиборна агітація; political parties; political system of society; legal institutionalization of parties; elections; election process; election campaign; политические партии; политическая система общества; правовая институциализация партий; выборы; избирательный процесс; предвыборная агитация