Основні тенденції розвитку державності на сучасному етапі - Серьогін, В. О.; Seryogin, V. O. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2011. - Вип. 10. - С. 18-22, 2011)
Виокремлено й описано основні тенденції розвитку державності на сучасному етапі, що визначають пріоритетні напрями еволюції державного механізму переважної більшості країн світу з точки зору його внутрішньої побудови, нормативно-правової основи та порядку функціонування. До таких тенденцій віднесено руйнацію державного монізму; прагнення до розбудови справді демократичної, правової, соціальної держави; розширення конституційно-правової основи організації та діяльності органів державної влади тощо.

In article the basic trends of development of statehood at the present stage, determining priority directions of evolution of a machinery of government of overwhelming majority of the countries of the world are allocated and described from the point of view of its internal structure, a normative-legal basis and about functioning. To such trends are related destruction state’s monism; aspiration to construction of really democratic, legal, social state; expansion of a constitutionlegal basis of the organization and activity of public authorities, etc.

Выделены и описаны основные тенденции развития государственности на современном этапе, определяющие приоритетные направления эволюции государственного механизма подавляющего большинства стран мира с точки зрения его внутреннего строения, нормативно-правовой основы и порядка функционирования. К таким тенденциям отнесены разрушение государственного монизма; стремление к построению действительно демократического, правового, социального государства; расширение конституционно-правовой основы организации и деятельности органов государственной власти и т.д.
Серьогін, В. О. Основні тенденції розвитку державності на сучасному етапі / В. О. Серьогін // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2011. - Вип. 10. - С. 18-22.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; державність; statehood; государственность; державна влада; state power; государственная власть; державний механізм; state mechanism; государственный механизм