Суб’єкти забезпечення законності затримання особи без ухвали слідчого судді - Маник, О. В.; Manyk, O. V. (Права людини в Україні: минуле, сьогодення, майбутнє : тези доп. учасників Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 10 груд. 2021 р.). - Харків, 2021. - С. 360-362, 2021)
Відзначено, що суб’єктами забезпечення законності затримання особи є прокуратура, суд, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, службова особи, відповідальна за перебування затриманих, адвокатура, центри з надання безоплатної правничої допомоги. Ці суб’єкти в межах досліджуваної сфери суспільних відносин в залежності від їх статусу наділяються процесуальними правами й обов’язками, а також повноваженнями, що характеризує їх як реальних учасників таких правовідносин.

It was noted that the subjects of ensuring the legality of a person's detention are the prosecutor's office, the court, the Verkhovna Rada Commissioner for Human Rights, the official responsible for the stay of detainees, the bar, centers for providing free legal aid. Depending on their status, these subjects within the researched sphere of social relations are endowed with procedural rights and obligations, as well as powers, which characterizes them as real participants in such legal relations.

Отмечено, что субъектами обеспечения законности задержания лица являются прокуратура, суд, Уполномоченный Верховной Рады по правам человека, должностное лицо, ответственное за пребывание задержанных, адвокатура, центры по оказанию бесплатной юридической помощи. Эти субъекты в пределах исследуемой сферы общественных отношений в зависимости от их статуса наделяются процессуальными правами и обязанностями, а также полномочиями, характеризующими их как реальных участников такого правоотношения.
Keywords: суб’єкти забезпечення законності; затримання особи без ухвали слідчого судді; повноваження; subjects of ensuring legality; detaining a person without a decision of an investigating judge; powers; субъекты обеспечения законности; задержание лица без постановления следственного судьи; полномочия