Праву на життя комбатантів – належний кримінально-правовий захист - Орлов, Ю. В.; Orlov, Yu. V.; Орлов Юрій Володимирович (Протидія кримінальним правопорушенням на деокопованих територіях : зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Кропивницький, 27 жовт. 2023 р.). – Кропивницький, 2023. – С. 10-13, 2023)
Наголошено на необхідності формувати адекватну доказову базу злочину агресії, аби мати об’єктивне і задокументоване уявлення про його масштаб, забезпечити в майбутньому відповідну спрямованість та обсяги функціонування механізмів міжнародної кримінальної юстиції та, зрештою, забезпечити захист права людей на життя. Існує гостра потреба у відповідній зміні правозастосовної практики, приведення її у відповідність до міжнародних принципів права, визнаних цивілізованими народами світу, до принципів і норм Конституції України, які гарантують кожному право на життя.

It was emphasized the need to form an adequate evidence base for the crime of aggression in order to have an objective and documented idea of ​​its scale, to ensure in the future the appropriate direction and scope of the functioning of international criminal justice mechanisms and, ultimately, to ensure the protection of people's right to life. There is an urgent need for a corresponding change in law enforcement practice, bringing it into line with the international principles of law recognized by the civilized nations of the world, with the principles and norms of the Constitution of Ukraine, which guarantee everyone the right to life.

Отмечена необходимость формировать адекватную доказательную базу преступления агрессии, чтобы иметь объективное и задокументированное представление о его масштабе, обеспечить в будущем соответствующую направленность и объемы функционирования механизмов международной уголовной юстиции и, в конечном счете, обеспечить защиту права людей на жизнь. Существует острая потребность в соответствующем изменении правоприменительной практики, приведение ее в соответствие с международными принципами права, признанными цивилизованными народами мира, к принципам и нормам Конституции Украины, которые гарантируют каждому право на жизнь.
Keywords: війна; право на життя; комбатанти; кримінально-правовий захист; war; right to life; combatants; criminal defense; война; право на жизнь; комбатанты; уголовно-правовая защита