Умови і процесуальні підстави виникнення права на реабілітацію: проблеми законодавства і практики - Наумова, А. О.; Naymova, A. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-4273-8068 (Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 366-369., 2020)
Зазначено, що умовами реабілітації слід вважати зовнішні обставини, за наявності яких починають діяти підстави реабілітації, тобто процесуальні засоби, які підтверджують незаконність і необґрунтованість кримінального переслідування, незаконність засудження особи, її право на поновлення порушених прав та свобод і відшкодування завданої шкоди. Розглянуті пропозиції, які реально забезпечать захист особи від незаконного та необґрунтованого кримінального переслідування та незаконного засудження. Отмечено, что условиями реабилитации следует считать внешние обстоятельства, при наличии которых начинают действовать основания реабилитации, т.е. процессуальные средства, подтверждающие незаконность и необоснованность уголовного преследования, незаконность осуждения лица, его право на возобновление нарушенных прав и свобод и возмещение причиненного вреда. Рассмотрены предложения, которые обеспечат защиту лица от незаконного и необоснованного уголовного преследования и незаконного осуждения. It is noted that the conditions for rehabilitation should be considered external circumstances, in the presence of which the grounds for rehabilitation begin to operate, i.e. procedural means confirming the illegality and groundlessness of criminal prosecution, the illegality of the conviction of a person, his right to the renewal of violated rights and freedoms and compensation for the harm caused. Proposals that will ensure the protection of a person from illegal and unjustified criminal prosecution and illegal conviction are considered.
Наумова А. О. Умови і процесуальні підстави виникнення права на реабілітацію: проблеми законодавства і практики / А. О. Наумова // Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.) / редкол.: Д. В. Швець (голова), О. М. Бандурка, С. М. Гусаров та ін.; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 366-369.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; реабілітація; реабилитация; rehabilitation; право на реабілітацію; право на реабилитацию; right to rehabilitation; проблема реабілітації осіб; проблема реабилитации лиц; problem of rehabilitation of persons; підстави виникнення права на реабілітацію; основания возникновения права на реабилитацию; grounds for the right to rehabilitation