Особливості самовідношення студентів з різним рівнем прокрастинації - Шиліна, А. А.; Shylina, A. A.; Євсігнєєва, К. В.; Yevsihnieieva, K. V.; Шиліна Алла Андріївна (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія : Психологія. - 2011. - Вип. 48. - С. 41-45, 2011)
Стаття присвячена проблемі прокрастинації, зокрема прокрастинації академічній, яка пов’язана з відкладанням виконання учбових завдань. Саме учбовий процес характеризується умовами, в яких найчастіше виникає прокрастинація, що приводить до негативних наслідків. Розглянуто основні чинники прокрастинації та її результати. Наводяться результати дослідження особливостей самовідношення у студентів з різним рівнем прокрастинації та досліджено взаємозв’язок самовідношення з прокрастинацією в виділених групах студентів. Показано від яких показників самовідношення найбільше залежить рівень прокрастинації, та якими особливостями самовідношення характеризується той чи інший рівень прокрастинації.

Article is devoted a problem procrastination, in particular, academic procrastination, which is connected with putting off of performance of educational tasks. Educational process is characterized by conditions in which arises procrastination leading to negative consequences more often. Major factors procrastination and its results are considered. Results of research features of the self-relation of students with different level procrastination and the interrelation of the self-relation with procrastination in the allocated groups of students is studied. It is shown, which components self-relations influence on the level of procrastination, and what features of the self-relation characterize this or that level of procrastination.

Статья посвящена проблеме прокрастинации, в частности прокрастинации академической, которая связана с откладыванием выполнения учебных заданий. Именно учебный процесс характеризуется условиями, в которых чаще всего возникает прокрастинация приводящая к негативным последствиям. Рассмотрены основные факторы прокрастинации и ее результаты. Приводятся результаты исследования особенностей самоотношения студентов с разным уровнем прокрастинации и изучена взаимосвязь самоотношения с прокрастинацией в выделенных группах студентов. Показано, какие составляющие самоотношения влияют на уровень прокрастинации, и какими особенностями самоотношения характеризуется тот или иной уровень прокрастинации.
Keywords: феномен прокрастинації; академічна прокрастинація; самовідношення; самоінтерес; phenomenon of procrastination; academic procrastination; self-relation; self-interest; феномен прокрастинации; академическая прокрастинация; самоотношение; самоинтерес