The concept of guarantees of observing rights of an employee who has caused damage to the employer - Melnyk, V.; Мельник, В. (Підприємництво, господарство і право. - 2023. - № 2. - С. 20-24, 2023)
За результатами аналізу наукових поглядів вчених стосовно сутності поняття «гарантії» у статті запропоновано авторське визначення «гарантії дотримання прав працівника, яким була завдана шкода роботодавцю». Відмічено, що створення гарантій – це важливий обов’язок держави, незалежно від того, про яку сферу суспільних відносин йдеться. Акцентовано увагу на тому, що досліджувані гарантії є різноманітними за своєю природою, а отже, потрібна їх класифікація. За своєю суттю гарантії – це система умов, які забезпечують задоволення потреб людини. Їх головною функцією є виконання обов’язків державою та іншими суб’єктами у сфері реалізації прав людини. Об’єктом гарантій є суспільні відносини, які пов’язані з охороною та захистом прав людини, задоволенням майнових і немайнових інтересів громадян. Юридичні гарантії – це конструктивне вираження принципу самозахисту прав. Вони, продовжує науковець, втілюють ідею узгодженої дії права та держави, коли одні форми, напрями й функції державно-правового регулювання та діяльності слугують водночас захисним механізмом для інших і навпаки. І лише в такому загальному контексті взаємної підтримки й узгодженості різних частин і аспектів усього державно-правового комплексу окремі спеціальні форми та конструкції юридичних гарантій прав і свобод особистості можуть реально здійснити свою захисну роль. Зроблено висновок, що гарантії дотримання прав працівника, яким була завдана шкода роботодавцю, є сукупністю закріплених у нормативно-правових актах різної юридичної сили умов, інструментів та засобів, що спрямовані на забезпечення, непорушність і належну реалізацію прав, свобод та інтересів осіб, які повинні відшкодувати шкоду роботодавцю. Дотримання вказаних гарантій є важливою запорукою дотримання принципів законності та справедливості у відповідній сфері. Слід підкреслити, що досліджувані гарантії є різноманітними за своєю природою, а отже, потрібна їх класифікація.

The purpose of the article is to propose the author's definition of guarantees of observing the rights of an employee who has caused damage to the employer. Results. Relying on the analysis of scientific views on the essence of the concept of "guarantees", the article offers the author's definition of "guarantees of observing the rights of an employee who has caused damage to the employer". It is noted that the creation of guarantees is an important duty of the State, regardless of the sector of public relations in question. The author emphasises that the guarantees under study are diverse in nature, and therefore their classification is necessary. At their core, guarantees are a system of conditions that ensure that human needs are met. Their main function is to ensure that the state and other entities fulfil their responsibilities in the field of human rights. The object of guarantees is social relations associated with the protection and defence of human rights, satisfaction of property and non-property interests of citizens. Legal guarantees are a constructive expression of the principle of self-defence of rights. They embody the idea of the coordinated action of law and the state, implying that some forms, trends and functions of the state regulatory framework and activities serve as a protective mechanism for others and vice versa. It is only in this general context of mutual support and coherence of various parts and aspects of the entire state legal system that certain special forms and constructions of legal guarantees of individual rights and freedoms can fulfil their protective role. Conclusions. It is concluded that guarantees of observing the rights of an employee who has caused damage to the employer are a set of conditions, instruments and means enshrined in legal regulations of different legal force which are aimed at ensuring, inviolability and proper exercise of the rights, freedoms and interests of persons who shall compensate for damage to the employer. Observance of these guarantees is an important prerequisite for meeting the principles of legality and justice in the relevant field. It should be emphasised that the guarantees under study are diverse in nature, and therefore their classification is necessary.

По результатам анализа научных взглядов ученых относительно сущности понятия «гарантии», в статье предложено авторское определение «гарантии соблюдения прав работника, которым был причинен вред работодателю». Подчеркнуто, что гарантии соблюдения прав работника, которым была нанесен вред работодателю, является совокупностью закрепленных в нормативно-правовых актах разной юридической силы условий, инструментов и средств, направленных на обеспечение, незыблемость и надлежащую реализацию прав и свобод и интересов лиц, которые должны возместить вред работодателю. Соблюдение указанных гарантий является важным залогом соблюдения принципов законности и справедливости в соответствующей сфере. Иследуемые гарантии разнообразны по своей природе, а следовательно, нужна их классификация.
Поняття гарантій дотримання прав працівника, яким була завдана шкода роботодавцю
Keywords: класифікація; гарантії; дотримання; права; свободи; працівники; шкода; роботодавець; classification; guarantees; observance; rights; freedoms; employees; damage; employer; классификация; гарантии; соблюдение; права и свободы; работники; ущерб; работодатель