Професійна підготовка поліцейських в умовах трансформації державної безпеки: адміністративно-правовий вимір - Староста, В. І.; Starosta, V. I. (Форум права. - 2025. - № 3. - С. 6-13, 2025)
Питання забезпечення державної безпеки в умовах гібридної війни, масштабних викликів тероризму, посилення інформаційної загрози та кримінальних викликів актуалізує потребу в якісному оновленні системи професійної підготовки поліцейських. Йдеться не лише про формування навичок правозастосування, а про виховання кадрів, здатних працювати в умовах високої правової відповідальності, поваги до прав людини та дотримання міжнародних стандартів. Особливої ваги набуває ефективне адміністративно-правове регулювання діяльності закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які є базовою інституцією для формування професійної поліцейської ідентичності. Метою є комплексний аналіз адміністративно-правової природи закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, з урахуванням трансформації державної безпеки в умовах сучасних загроз. Методи. Використано системний підхід для визначення структури підготовки кадрів сектору безпеки; формально-юридичний метод – для аналізу чинних нормативно-правових актів; компаративний – для порівняння із зарубіжними моделями; історико-правовий – для визначення етапів становлення національної системи професійної підготовки поліцейських; логіко-семантичний – для уточнення термінологічного апарату. Результати. Визначено правові основи функціонування ЗВО зі специфічними умовами навчання (ЗВО СУН); проаналізовано структуру професійної підготовки поліцейських та встановлено потребу в її оновленні; з’ясовано адміністративно-правові особливості регулювання діяльності ЗВО СУН; здійснено порівняльний аналіз міжнародних стандартів підготовки поліцейських та виявлено прогалини в національній системі; сформульовано рекомендації щодо адаптації системи підготовки до сучасних викликів у сфері безпеки на основі міжнародних підходів. Висновки. Професійна підготовка поліцейських потребує нормативно визначеного адміністративно-правового забезпечення, що гарантує відповідність освітнього процесу державній політиці у сфері безпеки. ЗВО зі специфічними умовами навчання є базовими інституціями формування кадрів для сектору безпеки, поєднуючи освітню і управлінську функції підготовки до служби в умовах правових та організаційних обмежень. Реформування системи має спиратись на національні освітні традиції та міжнародні стандарти, з акцентом на відкритість до інновацій, дотримання прав людини і демократичних цінностей. Професійна освіта поліцейських має забезпечувати розвиток фахових, правових, етичних і управлінських компетентностей, необхідних для ефективного виконання службових обов’язків у правовій державі.

The issue of ensuring national security in the context of hybrid warfare, large-scale terrorist threats, intensifying informational risks, and criminal challenges highlights the urgent need to update the professional training system for police officers. This involves not only the development of law enforcement skills, but also the cultivation of personnel capable of working under conditions of high legal responsibility, respect for human rights, and adherence to international standards. Special attention must be given to the effective administrative and legal regulation of higher education institutions with specific training conditions, which serve as the foundational institutions for shaping professional police identity. The purpose is to conduct a comprehensive analysis of the administrative and legal nature of such institutions in light of the transformation of state security under contemporary threats. Methods. A systematic approach is applied to identify the structure of security sector personnel training; a formal legal method is used to analyze existing regulatory legal acts; a comparative method is employed to contrast domestic and foreign models; a historical and legal method is used to outline the development stages of the national police training system; and a logical-semantic method is applied to clarify terminology. Results. The legal framework for the functioning of higher education institutions with specific conditions (HEI SCC) has been defined; the structure of professional police training has been analyzed and the need for its modernization identified; the administrative and legal peculiarities of regulating HEI SCC activities have been clarified; a comparative analysis of international police training standards has been conducted, revealing gaps in the national system; and recommendations have been developed to adapt the training system to current security challenges based on international approaches. Conclusions. Professional police training requires clearly defined administrative and legal foundations to ensure the consistency of the educational process with national security policy. HEIs with specific conditions of study are key institutions for developing personnel in the security sector, combining educational and managerial functions of preparing individuals for service under legal and organizational constraints. Reforming the system should be grounded in national educational traditions and international standards, emphasizing openness to innovation, human rights, and democratic values. Professional police education must ensure the development of legal, ethical, managerial, and technical competencies essential for responsible and effective service in a rule-of-law state.
Professional training of police officers in the context of state security transformation: administrative and legal dimension
Keywords: заклади вищої освіти; специфічні умови навчання; об’єкти; адміністративно-правове регулювання; сутність; особливості; поліцейські; правоохоронні органи; higher education institutions; specific training conditions; facilities; administrative and legal regulation; essence; features; police; law enforcement agencies