Психологічні питання цивільного судочинства - Землянська, О. В.; Zemlianska, O. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-6547-2621 (Особистість, суспільство, закон: психологічні проблеми та шляхи їх розв’язання: тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої пам’яті проф. С. П. Бочарової (м. Харків, 30 берез. 2017 р.). – Харків: ХНУВС, 2017. – С. 170-171, 2017)
Наголошено, що інтереси правового суспільства вимагають реалізації принципу законності і справедливості, права громадян на судовий захист своїх інтересів, честі і гідності. Для об’єктивності рішення, яке приймається у процесі цивільного судочинства, у ряді випадків виникає необхідність установлення здатності суб’єкта бути свідомим учасником цивільних взаємовідносин. У таких випадках буває необхідним призначення судово-психологічної експертизи.

It was emphasized that the interests of a legal society require the implementation of the principle of legality and justice, the right of citizens to judicial protection of their interests, honor and dignity. For the objectivity of the decision made in the process of civil proceedings, in a number of cases there is a need to establish the subject's ability to be a conscious participant in civil relations. In such cases, it is necessary to appoint a forensic psychological examination.

Отмечено, что интересы правового общества требуют реализации принципа законности и справедливости, права граждан на защиту своих интересов, чести и достоинства. Для объективности решения, принимаемого в процессе гражданского судопроизводства, в ряде случаев возникает необходимость установления способности субъекта быть сознательным участником гражданских взаимоотношений. В этих случаях бывает необходимым назначение судебно-психологической экспертизы.
Землянська, О. В. Психологічні питання цивільного судочинства / Олена Володимирівна Землянська // Особистість, суспільство, закон: психологічні проблеми та шляхи їх розв’язання: тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої пам’яті проф. С. П. Бочарової (м. Харків, 30 берез. 2017 р.) / МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. Справ; Ін-т психології ім. Г. С. Костюка Нац. акад. пед. наук України; Консультативна місія Європейського Союзу в Україні. – Харків: ХНУВС, 2017. – С. 170-171.
Keywords: Цивільно-процесуальне право. Civil and Procedure Law. Гражданское процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; цивільне судочинство; civil justice; гражданское судопроизводство; судово-психологічна експертиза; forensic psychological examination; судебно-психологическая экспертиза; Психологія. Рsychology. Психология; Юридична психологія. Legal psychology. Юридическая психология