Гендерна нерівність у системі соціально-трудових відносин: проблеми та перспективи подолання - Петченко , М. В.; Petchenko, M. V.; Глазунова , О. О.; Hlazunova, O. O.; Гиренко, В. О.; Hyrenko, V. O.; Литовченко , Т. А.; Lytovchenko, T. A. (Демографія та соціальна економіка. - 2022. - № 4. - С. 136-154, 2022)
Метою статті є вивчення проблеми гендерної нерівності в системі соціально-трудових відносин, визначення перспектив забезпечення рівних прав і можливостей на ринку праці. Проведено статистичний аналіз за основними індикаторами гендерної нерівності на ринках праці Україні та країн світу. Встановлено, що до цього часу має місце шаблонне сприйняття суспільством соціальної ролі жінки, яке обумовлює її високу завантаженість неоплачуваною роботою та створює додаткові бар’єри в системі соціально-трудових відносин. Запропоновано алгоритм розрахунку індексу гендерної рівності на ринку праці за допомогою методу таксономічного аналізу: підхід передбачає узагальнення часткових показників-індикаторів гендерної рівності та надає можливість консолідованої оцінки рівня подолання стереотипів за статевою ознакою в системі соціально-трудових відносин. Результати інтегральної оцінки за цією методикою можуть стати основою для оперативного моніторингу та визначення пріоритетних напрямків подальшої роботи щодо запобігання та подолання наслідків дискримінації за гендерною ознакою. Побудовано узагальнюючу причинно-наслідкову модель гендерної нерівності у вітчизняній системі соціально-трудових відносин. Здійснено короткий огляд державних заходів у напрямку подолання гендерного розриву та забезпечення рівних прав усіх громадян на шляху особистісної та професійної реалізації. У дослідженні використано методи статистичного аналізу, порівняння, аналізу та синтезу, графічний метод. Встановлено, що Україна реалізує заходи щодо подолання гендерних стереотипів у всіх сферах та на всіх рівнях суспільних відносин, ведеться робота зі зміцнення нормативно-правового фундаменту рівних прав і можливостей усіх громадян суспільства, незалежно від їх гендерної ідентичності. Досягнення гендерної рівності в усіх сферах життя суспільства, зокрема, в соціально-трудових відносинах, потребує подальшої розробки та реалізації заходів зі знищення шаблонного сприйняття соціальних ролей чоловіка та жінки, подолання всіх проявів гендерної дискримінації та стереотипізації.

The purpose of the article is to study the problem of gender inequality in the system of social and labor relations, to determine the prospects for ensuring equal rights and opportunities in the labor market. A statistical analysis of the main indicators of gender inequality in the labor markets of Ukraine and other countries of the world has been carried out, it has been established that until now there is a stereotyped perception of the social role of a woman by society, which causes her high load of unpaid work and creates additional barriers in the system of social and labor relations. An algorithm for calculating the index of gender equality in the labor market using the method of taxonomic analysis has been proposed. The given approach involves the generalization of partial indicators of gender equality and provides the possibility for a consolidated assessment of the level of overcoming gender stereotypes in the system of social and labor relations. The results of the integrated assessment according to the proposed methodology can serve as a basis for operational monitoring and determination of priority directions for further work to prevent and overcome the consequences of gender discrimination. A generalized cause-and-effect model of gender inequality in the domestic system of social and labor relations has been built. A brief overview of state measures aimed at overcoming the gender gap and ensuring equal rights of all citizens on the way to personal and professional realization has been carried out. Methods of statistical analysis, comparison, methods of analysis and synthesis, graphic method were used to achieve the goal of the research. It has been established that Ukraine implements measures to overcome gender stereotypes in all spheres and at all levels of social relations, in particular, work is underway to strengthen the legal foundation of equal rights and opportunities for all citizens, regardless of their gender identity. Ensuring gender equality in all areas of social life, in particular, in social and labor relations, requires further development and implementation of measures to destroy stereotyped perceptions of the social roles of men and women, to overcome all manifestations of gender discrimination and stereotyping.

Исследованы проблемы гендерного неравенства в системе социально-трудовых отношений, определены перспективы обеспечения равных прав и возможностей на рынке труда Украины.
Gender inequality in the system of social and labor relations: problems and prospects for overcoming
Keywords: гендер; gender; гендерна нерівність; gender inequality; гендерное неравенство; соціально-трудові відносини; social and labor relations; социально-трудовые отношения; дискримінація; discrimination; дискриминация; гендерний розрив; gender gap; гендерный разрыв; гендерні стереотипи; gender stereotypes; гендерные стереотипы