Використання методичного прийому «сенкан» на заняттях з іноземної мови - Краснова, Н. В.; Сорокіна, Г. М.; Бабак, Г. С. (Науковий збірник «Актуальні питання гуманітарних наук»: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка», 2021)
Анотація. У статті розглянуто поняття і особливості дидактичного сенкану як метода навчання та оцінювання, а також виявлено переваги його використання на заняттях з іноземної мови. Наголошено на необхідності застосування інноваційних методичних прийомів на заняттях, спрямованих на стимуляцію зацікавленості учасників навчального процесу до предмета, який вони вивчають, навичок синтезу навчального матеріалу, розвиток їхньої креативності й образності мовлення, уміння коротко та влучно висловлювати думку тощо. Проаналізовано останні дослідження та публікації педагогів-вчених та розглянуто широкий спектр можливостей даного методу у рішенні освітніх завдань. Звернено увагу на необхідність застосування на заняттях інноваційних методичних прийомів, спрямованих на стимуляцію зацікавленості учасників навчального процесу до предмета, який вони вивчають, розвиток їхньої креативності й образності мовлення, навичок синтезу навчального матеріалу та резюмування інформації, уміння коротко та влучно висловлювати думку тощо. З’ясовано, що така форма роботи сприяє оволодінню навичками пізнавальної рефлексії як усвідомлення виконаних дій і розумових процесів, їх результатів і підстав, меж свого знання й незнання, нових пізнавальних завдань і засобів їх досягнення. Розглянуто алгоритм створення дидактичного сенкану та наведено приклади англійською та німецькою мовами. Виявлено, що використання методичного прийому сенкан не тільки збагачує словниковий запас учнів, розвиває граматичні навички, але також спонукає до самостійної пошукової діяльності та роздумів, оскільки у сенкані учні мають висловити власне відношення до об’єкту, тобто розвивають критичне мислення. Використання запропонованого методу позитивно впливає на розвиток і вдосконалення іншомовних умінь студентів та надає їм можливості для самовираження і самореалізації засобами іноземної мови. Abstract. The article considers the concept and features of didactic cinquain as a method of teaching and assessment, as well as the advantages of its use in foreign language classes. Emphasis is placed on the need to use innovative methods in the classroom, aimed at stimulating the interest of participants in the educational process to the subject they study, skills of synthesis of educational material, development of their creativity and imagery of speech, ability to express briefly and accurately. The latest research and publications of teachers-scientists are analyzed and a wide range of possibilities of this method in solving educational problems is considered. Attention is drawn to the need to use innovative methods aimed at stimulating the interest of participants in the subject they study, the development of their creativity and imagery of speech, skills of synthesis of educational material and summarizing information, the ability to briefly and accurately express opinions and more. It was found that this form of work helps to master the skills of cognitive reflection as awareness of actions and mental processes, their results and grounds, the limits of their knowledge and ignorance, new cognitive tasks and means to achieve them. The algorithm for creating a didactic cinquain is considered and examples are given in English and German. It was found that the use of cinquain method not only enriches students' vocabulary, develops grammar skills, but also encourages independent search and reflection, because in cinquain students have to express their own attitude to the object, for example develop critical thinking. The use of the proposed method has a positive effect on the development and improvement of students' foreign language skills and provides them with opportunities for self-expression and self-realization by means of a foreign language. Аннотация. В статье рассмотрено понятие и особенности дидактического сенкана как метода обучения и оценки, а также выявлены преимущества его использования на занятиях по иностранному языку. Отмечена необходимость применения инновационных методических приемов на занятиях, направленных на стимуляцию заинтересованности участников учебного процесса к предмету, который они изучают, навыков синтеза учебного материала, развитие их креативности и образности речи, умение коротко и метко выражать мнение и тому подобное. Проанализированы последние исследования и публикации педагогов-ученых и рассмотрен широкий спектр возможностей данного метода в решении образовательных задач. Обращено внимание на необходимость применения на занятиях инновационных методических приемов, направленных на стимуляцию заинтересованности участников учебного процесса к предмету, который они изучают, развитие их креативности и образности речи, навыков синтеза учебного материала и резюмирование информации, умение коротко и метко выражать мнение и тому подобное. Выяснено, что такая форма работы способствует овладению навыками познавательной рефлексии как осознания выполненных действий и мыслительных процессов, их результатов и оснований, границ своего знания и незнания, новых познавательных задач и средств их достижения. Рассмотрен алгоритм создания дидактического сенкана и приведены примеры на английском и немецком языках. Выявлено, что использование методического приема сенкан не только обогащает словарный запас учащихся, развивает грамматические навыки, но также побуждает к самостоятельной поисковой деятельности и размышлению, поскольку в сенкане ученики должны выразить собственное отношение к объекту, то есть развивают критическое мышление. Использование предложенного метода положительно влияет на развитие и совершенствование иноязычных умений студентов и предоставляет им возможности для самовыражения и самореализации средствами иностранного языка.
Краснова Н.В., Сорокіна Г.М., Бабак Г.С. Використання методичного прийому «сенкан» на заняттях з іноземної мови. Науковий збірник «Актуальні питання гуманітарних наук»: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка». Дрогобич, 2021. Вип.38, том 2. С. 145-149.
Keywords: Сенкан. Cinquain. Сенкан.; Дидактичний сенкан. Didactic cinquain. Дидактический сенкан.; Сучасні методи навчання. Modern teaching methods. Современные методы обучения.; Прийоми навчання. Teaching methods. Приемы обучения.; Інноваційні технології. Innovative technologies. Инновационные технологии.; Критичне мислення. Critical thinking. Критическое мышление.; Лексичні одиниці. Lexical units. Лексические единицы.