Проблемні питання щодо військовополонених - Горбунова, К. В.; Horbunova, K. V.; Перепеліцина, С. Д.; Perepelitsyna , S. D.; Катерина Горбунова (Теоретико-прикладні проблеми кримінального процесу та криміналістики в умовах воєнного стану : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кам’янець-Подільський, 24 листоп. 2023 р.). – Кам’янець-Подільський : ХНУВС, 2023. – С. 114-117, 2023)
Наголошено, що військовополоненими є особи, які захоплені під час війни, знаходяться під владою противника комбатанти та інші особи на час воєнного конфлікту, на яких поширюється режим військового полону. Зазначені суб’єкти можуть бути військовослужбовцями або особами, які виконують військові обов'язки. Відповідно до міжнародного гуманітарного права, військовополонені мають право на поважне поводження, захист від фізичного та психічного насильства, а також на захист їхніх особистих прав.

It is emphasized that prisoners of war are persons captured during the war, combatants under the control of the enemy and other persons during the military conflict who are subject to the regime of prisoners of war. The specified subjects may be military personnel or persons performing military duties. According to international humanitarian law, prisoners of war have the right to be treated with dignity, to be protected from physical and mental abuse, and to have their personal rights protected.
Keywords: військовополонений; prisoner of war; военнопленный; процесуальний статус; procedural status; процессуальный статус; кримінальне провадження; criminal proceedings; уголовное производство