Товариство з обмеженою відповідальністю як суб’єкт цивільних правовідносин : автореф. дис. - Кулаков, В. В.; Kulakov, V. V. (Харків, 2019)
Дисертацію присвячено аналізу правового становища товариства з обмеженою відповідальністю як суб’єкта цивільних правовідносин та підприємницького товариства з виділенням його характерних ознак. Визначено правову природу договору про створення товариства та статуту товариства з обмеженою відповідальністю. Обґрунтовано доцільність розмежування категорій «вклад», «статутний капітал» та «майно товариства». Аргументовані положення про порядок набуття та здійснення цивільних прав і обов’язків товариством з обмеженою відповідальністю, з обмовкою, що право на виступ від імені юридичної особи може бути надано двом або більше особам, що діють спільно або окремо, за умови, що у статуті товариства буде визначено характер здійснення повноважень декількох директорів, цим буде визначатися і юридична відповідальність цих осіб за діяльність в інтересах товариства. Досліджені питання відповідальності товариства з обмеженою відповідальністю та його учасників. Розроблено доктринальне тлумачення основних правових категорій та понять, що застосовуються при припиненні товариства з обмеженою відповідальністю, а саме його ліквідація та реорганізація. Обґрунтовано, що до підстав ліквідації товариства відносити за рішенням суду, що не пов’язане з банкрутством той факт, що юридична особа не почала свою діяльність упродовж року з моменту її реєстрації або припинила її на рік.

The dissertation is focused on the analysis of the legal status of a limited liability company as a subject of civil legal relations and an entrepreneurial company with the identification of its characteristic features. The legal nature of the partnership agreement and the Charter of a limited liability company have been determined. The expediency of differentiation of the categories «contribution», «charter capital» and «property of a LLC» has been substantiated. The author has provided arguments on the provisions on the procedure for the acquisition and exercise of civil rights and obligations by a limited liability company, with the proviso that the right to speak on behalf of a legal entity may be granted to two or more persons acting jointly or separately, with the condition that the Charter of a company would define the nature of exercising the powers of several directors, it will also determine the legal liability of these persons for activities in the interests of a company. The issues of liability of a limited liability company and its participants have been studied. The author has developed a doctrinal interpretation of the main legal categories and concepts used in the termination of a limited liability company, namely its liquidation and reorganization. It has been substantiated that the grounds for liquidation of a company are attributed by a court decision, which is not related to bankruptcy, the fact that a legal entity has not started its activity within a year from the date of its registration or terminated it for a year.

Диссертация посвящена анализу правового положения общества с ограниченной ответственностью как субъекта гражданских правоотношений и предпринимательского общества с определением его характерных признаков. Определена правовая природа договора о создании общества и устава общества с ограниченной ответственностью.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Limited Liability Company as a Subject of Civil Legal Relations
Кулаков, В. В. Товариство з обмеженою відповідальністю як суб’єкт цивільних правовідносин : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.03 / Віталій Вікторович Кулаков; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - 23 с.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.03; Україна. Ukraine. Украина; товариство з обмеженою відповідальністю; общество с ограниченной ответственностью; limited liability company; юридическое лицо; юридическое лицо; legal entity; ліквідація; ликвидация; liquidation; реорганізація; реорганизация; reorganization; цивільні правовідносини; гражданские правоотношения; civil legal relations