Здатність до прогнозування в юнацькому віці - Золотухін, І. В.; Zolotukhin, I. V. (Психологічні читання : зб. матеріалів ІХ наук.-практ. конф. молод. вчених (м. Харків, 1 груд. 2023 р.) : у 2-х т. – Харків : ХНУВС, 2023. – Т. 1. – С. 87-88, 2023)
Підкреслено, що прогностичні здібності, з одного боку, сприяють адаптації людини до навколишнього середовища (освітнього, професійного), з іншого боку - допомагають адаптувати це середовище під свої потреби. Розглянуто питання формування та розвитку здатності до прогнозування ще на етапі навчання у закладах вищої освіти.

It is emphasized that prognostic abilities, on the one hand, contribute adaptation of a person to the environment (educational, professional), on the other hand - help to adapt this environment to one's needs. The question of formation and development of the ability to forecast was considered even at the stage of training in institutions of higher education.

Подчеркнуто, что прогностические способности, с одной стороны, способствуют адаптации человека к окружающей среде (образовательной, профессиональной), с другой стороны – помогают адаптировать эту среду под свои нужды. Рассмотрены вопросы формирования и развития способности к прогнозированию еще на этапе обучения в высших учебных заведениях.
Keywords: юнацький вік; youthful age; юношеский возраст; прогностичні здібності; predictive abilities; прогностические способности; прогнозування; prognostication; прогнозирование