Щодо методики розслідування сексуального насильства в умовах війни - Наумкін, О. О.; Naumkin, O. O. (Протидія дезінформації в умовах російської агресії проти України: виклики і перспективи : тези доп. учасників міжн. наук.-практ. конф. (м. Харків, 12-13 груд. 2023р.). - Харків: НДІ ППСН, 2023. - С. 370-372, 2023)
Зазначено, що у структурі кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканності особи значну питому вагу займає сексуальне насильство. Проте відсутність відповідної методичної та судово-медичних рекомендацій призводить до певних ускладнень у практичній діяльності. Методика розслідування сексуального насильства в умовах війни являє собою складну систему узагальнених теоретичних положень і ефективних практичних рекомендацій, розроблених на основі всебічного аналізу наукових праць, законодавчих актів, узагальнення слідчої та судової практики. Науково обґрунтовані рекомендації можуть знайти своє успішне застосування в практика слідчо-оперативних підрозділів Національної поліції України щодо розслідування сексуального насильства, у тому числі в прифронтових районах, на тимчасово окупованих та звільнених територій України.

In the structure of criminal offenses against sexual freedom and sexual integrity of a person, sexual violence occupies a significant share. However, the lack of appropriate methodological and forensic recommendations leads to certain complications in practical activities. The set of abovementioned factors testify to the relevance, theoretical and practical significance of the study of the problem of investigation of sexual violence. The method of investigation of sexual violence in the languages of war is a complex system of generalized theoretical provisions and effective practical recommendations, developed on the basis of a comprehensive analysis of scientific works, legislative acts, generalization of investigative and judicial practice. Scientifically based recommendations can find their successful application in the practice of investigative and operative units of the national police of ukraine regarding the investigation of sexual violence, including in the front-line regions, in the temporarily occupied and liberated territories of Ukraine.

Отмечено, что в структуре уголовных правонарушений против половой свободы и половой неприкосновенности личности значительный удельный вес занимает сексуальное насилие. Однако отсутствие соответствующей методической и судебно-медицинской рекомендации приводит к определенным осложнениям в практической деятельности. Методика расследования сексуального насилия в условиях войны представляет собой сложную систему обобщенных теоретических положений и эффективных практических рекомендаций, разработанных на основе всестороннего анализа научных трудов, законодательных актов, обобщения следственной и судебной практики. Научно обоснованные рекомендации могут найти свое успешное применение в практике следственно-оперативных подразделений Национальной полиции Украины по расследованию сексуального насилия, в том числе в прифронтовых районах, на временно оккупированных и освобожденных территорий Украины.
Concerning the methods of investigating sexual violence in the conditions of war
Keywords: сексуальне насильство; криміналістична техніка; криміналістична характеристика; війна; методика розслідування; sexual violence; forensic technique; forensic characteristics; war; investigation method; сексуальное насилие; криминалистическая техника; криминалистическая характеристика; война; методика расследования