Морально-правова готовність працівників органів Національної поліції України до вирішення проблем громадян у сфері забезпечення прав і свобод людини - Танько, А. В.; Tanko, A. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8425-2202 (Підприємництво, господарство і право. - 2021. - № 6. - С. 135-142, 2021)
У статті обґрунтовано необхідність удосконалення морально-правової готовності працівників органів Національної поліції України до роботи з громадянами в контексті підвищення вимог до рівня професійної компетентності працівників служби Національної поліції як важливого суб’єкта захисту прав і свобод людини в Україні. На основі аналізу законодавчих актів, юридичної літератури доведено, що розгляд процесу формування морально-правової готовності працівників органів поліції до вирішення проблем громадян у сфері забезпечення прав і свобод людини має відбуватися комплексно, у контексті висвітлення сучасних тенденцій розвитку правоохоронної сфери в Україні, нових цілей і завдань виховної роботи зі слухачами, курсантами та службовим складом органів поліції в процесі первинної професійної підготовки, післядипломної освіти, службової підготовки, що забезпечить цілісність висвітлення порушеної проблеми, дасть змогу простежити єдність і підпорядкованість загальній виховній меті різних видів підготовки працівників Національної поліції України. Установлено, що процес формування морально-правової готовності працівників органів поліції до правоохоронної роботи з громадянами має подвійну спрямованість, забезпечуючи, з одного боку, особистісний розвиток правоохоронця, з іншого – розширюючи та збагачуючи правові знання й досвід професійно-правої взаємодії з громадою. Мета підготовки поліцейського до вирішення правозахисних проблем громадян полягає у створенні умов і режиму освіти й самонавчання фахівця, які повсякчас забезпечували б збагачення морально-правових знань, формування гуманістичних особистісних цінностей у професійній сфері, засвоєння ціннісного ставлення до професії правоохоронця загалом і такого виду діяльності, як взаємодія з населенням; підвищення професійної мотивації і здатності до втілення високих моральних настанов у професійній діяльності. Розкрито адміністративно-регуляційні й особистісно-формувальні завдання підготовки працівників органів Національної поліції України, обґрунтовано зміст виховного процесу, що складається з основних виховних напрямів (громадянсько-патріотичний, морально-ціннісний, політичний, правовий, фізичний), які забезпечують той чи інший аспект різнобічного формування морально-правової готовності правоохоронців до роботи у сфері захисту прав і свобод громадян.

The article substantiates the need to improve the moral and legal readiness of employees of the National Police of Ukraine to work with citizens in the context of increasing the requirements for the level of professional competence of employees of the National Police as an important subject of human rights and freedoms in Ukraine. Based on the analysis of legislative acts, legal literature, it is proved that the consideration of the process of formation of moral and legal readiness of police officers to solve problems of citizens in the field of human rights and freedoms should be comprehensive, in the context of current trends in law enforcement in Ukraine, new goals and tasks of educational work with students, cadets and police personnel in the process of initial training, postgraduate education, training, which will ensure the integrity of coverage of the problem, will trace the unity and subordination of the general educational purpose of different types of training of the National Police of Ukraine. It is established that the process of formation of moral and legal readiness of police officers to law enforcement work with citizens has a dual focus, providing, on the one hand, personal development of law enforcement, on the other – expanding and enriching legal knowledge and experience of professional and legal interaction with the community. The purpose of training a police officer to solve human rights problems is to create conditions and regime of education and self-education of the specialist, which would always provide enrichment of moral and legal knowledge, formation of humanistic personal values in the professional sphere, mastering the values of law enforcement in general and such activities, as interaction with the population; increasing professional motivation and ability to implement high moral standards in professional activities.

В статье обоснована необходимость совершенствования морально-правовой готовности работников органов национальной полиции Украины к работе с гражданами в контексте повышения требований к уровню профессиональной компетентности работников службы национальной полиции как важного субъекта защиты прав и свобод человека в Украине. На основе анализа законодательных актов, юридической литературы доказано, что рассмотрение процесса формирования нравственно-правовой готовности сотрудников органов полиции к решению проблем граждан в сфере обеспечения прав и свобод человека должно происходить комплексно, в контексте освещения современных тенденций развития правоохранительной сферы в Украине, новых целей и задач воспитательной работы со слушателями, курсантами и служебным составом органов полиции в процессе первичной профессиональной подготовки, последипломного образования, служебной подготовки, обеспечит целостность освещения затронутой проблемы, позволит проследить единство и соподчиненность общей воспитательной цели различных видов подготовки работников национальной полиции Украины. Установлено, что процесс формирования морально-правовой готовности сотрудников органов полиции к правоохранительной работы с гражданами имеет двойную направленность, обеспечивая, с одной стороны, личностное развитие милиционера, с другой - расширяя и обогащая правовые знания и опыт профессионально-правой взаимодействия с обществом. Цель подготовки полицейского к решению правозащитных проблем граждан состоит в создании условий и режима образования и самообучения специалиста, которые постоянно обеспечивали бы обогащения морально-правовых знаний, формирование гуманистических личностных ценностей в профессиональной сфере, усвоение ценностного отношения к профессии полицейского целом и такого вида деятельности, как взаимодействие с населением; повышение профессиональной мотивации и способности к воплощение высоких нравственных установок в профессиональной деятельности. Раскрыто административно-регуляционные и личностно-формовочные задачи подготовки работников органов национальной полиции Украины, обосновано содержание воспитательного процесса, состоящего из основных воспитательных направлений (гражданско-патриотическое, нравственно-ценностный, политический, правовой, физический), которые обеспечивают тот или иной аспект разностороннего формирования нравственно-правовой готовности правоохранителей к работе в сфере защиты прав и свобод граждан.
Moral and legal readiness of the National police of Ukraine officers to solve the problems of citizens in the field of ensuring rights and rights
Танько, А. Морально-правова готовність працівників органів Національної поліції України до вирішення проблем громадян у сфері забезпечення прав і свобод людини / Андрій Танько // Підприємництво, господарство і право. - 2021. - № 6. - С. 135-142. - DOI: https://doi.org/10.32849/2663-5313/2021.6.22.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; права і свободи людини; робота в громаді; морально-правова готовність; працівники поліції; права и свободы человека; работа в обществе; морально-правовая готовность; работники полиции; human rights and freedoms; community work; moral and legal readiness; police officers; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; Национальная полиция Украины; National police of Ukraine