Аспекти декарбонізації системи електропостачання в умовах промислових підприємств - Бойко, С.; Boiko, S.; Щокін, В.; Shchokin, V.; Вишневський, С.; Vyshnevskyi , S.; Данілін, О.; Danilin , O.; Гусарова, О. В.; Husarova, O. V.; Грибанова, С. А.; Hrybanova, S. A. (Вісник Хмельницького національного університету. Сер. : Технічні науки. - 2023. - № 2, т. 1. - С. 369-373, 2023)
Вагомий вплив промислових підприємств провокує різкі кліматичні зміни, які особливо відчутні локально. Такі навантаження на екологію довкілля, спричинені діяльністю промислових підприємств, ставлять під загрозу безпечне існування окремих біологічних індивідів та сталий розвиток суспільного господарства в майбутньому. Однією з вагомих причин таких змін є збільшення викидів парникових газів, шкідливих газів та пилу. Між тим, ряд питань, які стосуються проблеми зменшення екологічного навантаження на довкілля шляхом декарбонізації електроенергетики України, залишаються невирішеними. На даному етапі впровадження, концепція Smart Grid розглядається з точки зору електричних мереж, хоча в майбутньому це буде об'єднання електричної, паливної і теплової мереж. Міжнародне енергетичне агентство розглядає водень як сполучна ланка між цими мережами. Аналіз можливості та особливостей впровадження концепції декарбонізації систем електропостачання промислових підприємств в аспекті сталого розвитку показав актуальність впровадження джерел розосередженої генерації з використання буферних накопичувачів електричної енергії з метою стабілізації рівня генерованої електричної енергії. Запропоновано використовувати твердополімерні електролізери як буферні накопичувачі генерованої електричної енергії джерелами розосередженої генерації на базі відновлювальних джерел.

The significant influence of industrial enterprises provokes sharp climatic changes, which are especially felt locally. Such loads on the ecology of the environment, caused by the activities of industrial enterprises, endanger the safe existence of individual biological individuals and the sustainable development of the social economy in the future. One of the important reasons for such changes is the increase in emissions of greenhouse gases, harmful gases and dust. Meanwhile, a number of issues related to the problem of reducing the ecological burden on the environment through decarbonization of Ukraine's electricity industry remain unresolved. At this stage of implementation, the Smart Grid concept is considered from the point of view of electrical networks, although in the future it will be a combination of electrical, fuel and heat networks. The International Energy Agency sees hydrogen as a link between these networks. The analysis of the possibility and features of the implementation of the concept of decarbonization of power supply systems of industrial enterprises in the aspect of sustainable development showed the relevance of the implementation of distributed generation sources using buffer storage of electric energy in order to stabilize the level of generated electric energy. It is proposed to use solid polymer electrolyzers as buffer accumulators of electric energy generated by sources of distributed generation based on renewable sources.

Проанализированы возможности и особенности внедрения концепции декарбонизации систем электроснабжения промышленных предприятий в аспекте устойчивого развития.
Aspects of decarbonization of the electrical supply system in the conditions of industrial enterprises
Keywords: розосереджена генерація; distributed generation; рассредоточенная генерация; електропостачання; electricity supply; электроснабжение; промислові підприємства; industrial enterprises; промышленные предприятия; декарбонізація; decarbonization; декарбонизация; воднева енергетика; hydrogen energy; водородная энергетика