Причини та умови низького рівня протидії кримінальним правопорушенням, передбаченим ст. 149 Кримінального кодексу України - Шинкаренко, І. І.; Shynkarenko, I. I.; Шинкаренко, І. Р.; Shynkarenko, I. R. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 27-й річниці створення Харків. нац. ун-ту внутр. справ (м. Харків, 19 листоп. 2021 р.). – Харків : ХНУВС, 2021. – С. 182-183, 2021)
Відзначено, що неефективність економічних й політичних трансформацій у державі, корумпованість чиновників, зростання економічної та соціальної прірви між населенням, перетворили Україну в країну, громадяни якої найчастіше стають жертвами торгівлі людьми. Отже, незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держаних органів та безпосередньо НПУ визначена тенденція недостатнього рівня протидії кримінальним правопорушенням передбаченим ст. 149 ККУ. На державному рівні вирішенню цьому питанню сприяє схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року.

It was noted that the ineffectiveness of economic and political transformations in the state, the corruption of officials, the growing economic and social gap between the population, turned Ukraine into a country whose citizens most often become victims of trafficking by people Therefore, despite the implementation of certain efforts by state bodies and directly by the NPU, the trend of an insufficient level of countermeasures against criminal offenses provided for in Art. 149 of the CCU.

Отмечено, что неэффективность экономических и политических трансформаций в государстве, коррумпированность чиновников, рост экономической и социальной пропасти между населением, превратили Украину в страну, граждане которой чаще всего становятся жертвами торговли людьми. Несмотря на осуществление определенных усилий со стороны государственных органов и непосредственно НПУ определена тенденция недостаточного уровня противодействия уголовным правонарушениям, предусмотренным ст. 149 УК Украины.
Keywords: торгівля людьми; human trafficking; торговля людьми; корупція; corruption; коррупция; протидія торгівлі людьми; combating human trafficking; противодействие торговле людьми