Професійні особливості самосвідомості працівників Національної поліції - Александров, Ю. В.; Aleksandrov, Y. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5871-8344 (Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 квіт. 2022 р.). - Харків, 2022. - С. 139 - 142, 2022)
В статті зазначено, що оскільки проблема професіоналізації особистості займає центральне місце в психології, то слід всесторонньо досліджувати сферу професійного становлення людини, зокрема сферу професійної самосвідомості. Самосвідомість – це рефлекторна (відображувана) свідомість, за допомогою якої особа конкретно усвідомлює себе у своїх власних розумових діях і станах; самоусвідомлення. Самосвідомість є усвідомленням особою самої себе на відміну від інших – інших суб'єктів і світу взагалі. Професійна самосвідомість прямо пов'язана з усвідомленням людиною себе в професійній діяльності, тобто зміст професійної самосвідомості відноситься до професійної діяльності і до себе, як до суб'єкта цієї діяльності. В статье отмечено, что поскольку проблема профессионализации личности занимает центральное место в психологии, то следует всесторонне исследовать сферу профессионального становления человека, в том числе сферу профессионального самосознания. Самосознание – это рефлекторное (отображаемое) сознание, с помощью которого личность конкретно осознает себя в своих собственных умственных действиях и состояниях; самопонимание. Самосознание есть осознание личностью самого себя в отличие от других – других субъектов и мира вообще. Профессиональное самосознание напрямую связано с осознанием человеком себя в профессиональной деятельности, т.е. содержание профессионального самосознания относится к профессиональной деятельности и к себе, как к субъекту данной деятельности. The article states that because the problem of professionalization of the individual occupies central place in psychology, it should be thoroughly investigated the sphere of professional development of a person, in particular the sphere of professional self-consciousness. Self-consciousness is a reflexive (reflected) consciousness, by means of which a person is specifically aware of himself in his own mental actions and states; self-awareness. Self-consciousness is the self-awareness of the person in contrast to others - other subjects and the world in general. Professional self-awareness is directly related to a person's awareness of himself in professional activities, ie the content of professional self-awareness refers to professional activities and to himself as a the subject of this activity.
Александров Ю. В. Професійні особливості самосвідомості працівників Національної поліції / Ю. В. Александров // Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 квіт. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внут. справ, Ф-т № 6, Каф. правоох. діяльності та поліціїстики, Наук. парк «Наука та безпека». - Харків, 2022. - С. 139 - 142.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Психологія. Рsychology. Психология; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; працівники поліції; професійна самосвідомість; самосвідомість; работники полиции; профессиональное самосознание; самосознание; police officers; professional self-awareness; consciousness