Сучасні тенденції організованої злочинності в Україні та методи протидії - Бахмат, В. Г.; Bakhmat, V. H.; Володимир Бахмат (Протидія організованій злочинності і корупції в умовах збройного конфлікту: досвід та перспективи з нагоди 5-річчя створення Департаменту стратегічних розслідувань НПУ: зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кропивницький, 04 жовт. 2024 р.). – Кропивницький: ДонДУВС, 2024. – С. 211-214, 2024)
Організована злочинність є однією з найбільш загрозливих соціальних та економічних проблем сучасної України. В умовах глобалізації та технологічного розвитку злочинні угруповання адаптуються до нових викликів, використовуючи цифрові технології, транснаціональні зв'язки та високий рівень організації. Основними тенденціями є зростання кіберзлочинності, торгівля людьми, нелегальний обіг наркотиків, контрабанда, відмивання грошей та корупція в державних структурах. Однією з ключових характеристик сучасної організованої злочинності є її інтеграція у легальний бізнес та використання легальних механізмів для прикриття нелегальної діяльності. Методи протидії організованій злочинності включають розробку ефективного законодавства, підвищення рівня професійної підготовки правоохоронців, створення міжнародних механізмів співпраці, розвиток технологій моніторингу та аналізу даних. Особлива увага приділяється зміцненню судової системи, прозорості державного управління та активній роботі з громадськістю. Інноваційні підходи, такі як використання штучного інтелекту для аналізу великих обсягів інформації, впровадження систем кібербезпеки та активна взаємодія між державними та приватними структурами, сприяють зниженню впливу організованої злочинності на суспільство. Україна перебуває на критичному етапі боротьби з організованою злочинністю, коли комплексний підхід та об'єднання зусиль на всіх рівнях є необхідними для досягнення довготривалого ефекту. Подолання цієї загрози має вирішальне значення для забезпечення національної безпеки, стабільності та розвитку держави.

Organized crime represents one of the most pressing social and economic challenges in modern Ukraine. In the era of globalization and technological advancement, criminal organizations adapt to new threats by utilizing digital technologies, transnational connections, and high levels of organization. Key trends include the growth of cybercrime, human trafficking, drug trafficking, smuggling, money laundering, and corruption within state institutions. A defining characteristic of modern organized crime is its integration into legal business and the use of legitimate mechanisms to conceal illegal activities. Methods to counter organized crime involve the development of effective legislation, enhancing law enforcement training, establishing international cooperation mechanisms, and advancing data monitoring and analysis technologies. Particular emphasis is placed on strengthening the judicial system, promoting transparency in governance, and engaging with the public. Innovative approaches, such as the use of artificial intelligence for analyzing large data sets, implementing cybersecurity systems, and fostering active collaboration between public and private sectors, contribute to reducing the societal impact of organized crime. Ukraine is at a critical juncture in its fight against organized crime, where a comprehensive approach and unified efforts at all levels are essential for achieving lasting results. Addressing this threat is vital for ensuring national security, stability, and the country’s development.
Keywords: організована злочинність; кіберзлочинність; корупція; обіг наркотиків; контрабанда; відмивання грошей; правоохоронна діяльність; торгівля людьми; міжнародна співпраця; штучний інтелект; кібербезпека; organized crime; cybercrime; corruption; human trafficking; drug trafficking; smuggling; money laundering; law enforcement; international cooperation; artificial intelligence; cybersecurity; Україна; Ukraine