Transdisciplinary theory of the nature of crime as an expression of a symbiotic complex approach - Yanishevska, K.; Kosiachenko, K.; Kamyshanskyi, O.; Neviadovskyi, V. O.; Невядовський, В. О.; Telizhenko, L.; Vladyslav Neviadovskyi (Amazonia Investiga. – 2023. – Vol. 12, Issue 66. – P. 188-197, 2023)
Питання боротьби зі злочинністю завжди було пріоритетним для кожної правової держави. Низький рівень злочинності є симбіозом ефективного впровадження системи збалансованих заходів. Проте ці заходи обов'язково повинні враховувати особливості теоретичного сприйняття та усвідомлення злочинності як явища та особливості формування особистості злочинця. Тема статті – характеристика сутності та складових міждисциплінарної теорії природи злочинності. Об’єктом дослідження є симбіотична теорія злочинності. Автори використовували такі методи: інтеграція даних та мета-аналіз, поведінкові оцінки, спільне дослідження, огляд літератури, концептуальне відображення та інші. Автори зосереджені на основних напрямках дослідження природи злочинності, нейрокримінології та поведінкової епігенетики як концептуально нових підгалузей кримінології, біологічних корелятів девіантної поведінки та соціологічних теорій природи злочинності. Запропоновано якісно нову симбіотичну теорію злочинності, що поєднує триелементну структуру: автономний зв'язок біологічних (антропогенних) факторів і соціологічних; завершальним сполучним елементом такого симбіозу є психіка людини.

The issue of combating crime has always been a priority for every rule-of-law state. The low level of crime is a symbiosis of effectively implementing a system of balanced measures. However, these measures must necessarily consider the specific features of the theoretical perception and awareness of crime as a phenomenon and features of the formation of the criminal's personality. The topic of the article is characteristics of the essence and components of the transdisciplinary theory of the nature of crime. The object of research is the symbiotic theory of crime. The authors used the following methods: data integration and meta-analysis, behavioral assessments, collaborative research, literature review, conceptual mapping and others. The authors focus on the main research areas into the nature of the crime, neurocriminology and behavioural epigenetics as conceptually new subfields of criminology, biological correlates of deviant behaviour and sociological theories of the nature of the crime. A qualitatively new symbiotic theory of crime is proposed, combining a three-element structure: an autonomous connection of biological (anthropogenic) factors and sociological ones; the final connecting element of such a symbiosis is the human psyche.

Тема статьи – характеристика сущности и составляющих междисциплинарной теории природы преступности.
Трансдисциплінарна теорія природи злочинності як вираження симбіотивного комплексного підходу
Keywords: publikatsii u WoS; criminality; crime; neurocriminology; biological correlates; sociological correlates; злочинність; злочин; нейрокримінологія; біологічні кореляти; соціологічні кореляти; преступность; преступление; нейрокриминология