Кримінальні репресії: завдання та мета - Слінько, С. В.; Slinko, S. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-8611-3759 (Omul, Criminologia, Știinta: Conferința științifică internațională : ediția a II-a ( Chișinău, 24 martie 2023). – P. 213-215, 2023)
Розглянуто загальну та спеціальну теорії кримінального процесу. Визначено, що основою побудови кримінального процесу України є принципи змагальності, верховенства права та законності. Кримінально-процесуальні репресії встановлюються виходячи з виконання завдань процесу, а саме забезпечення прав, свобод та інтересів кожного учасника. Репресії обмежені порядком і процесуальною формою процесу; не допускають застосування непроцесуальних форм, методів, тиску з боку сторони обвинувачення під час досудового розслідування. Проаналізовано теоретичні підходи до визначення завдань і мети кримінального процесу. Доведено, що роль суду, як одного із учасників, полягає у встановленні істини. Як представник держави лише суддя має право виносити вирок за результатами судового розгляду.

General and special theories of the criminal process are considered. It is determined that the bases of the construction of the criminal process of Ukraine are the principles of competitiveness, the rule of law, and legality. Criminal procedural repressions are established based on fulfilling the tasks of the process, namely ensuring the rights, freedoms and interests of each participant. Repressions are limited by the procedure and procedural form of the process; they do not allow the use of nonprocedural forms, methods, pressure from the side of the prosecution during the pre-trial investigation. Theoretical approaches to defining the tasks and purpose of the criminal process are analyzed. It has been proven that the role of the court, as one of the participants, is to establish the truth. As a representative of the state, only the judge has the right to pronounce a verdict based on the results of the trial.

Рассмотрены общая и специальная теории уголовного процесса. Определено, что основами построения уголовного процесса Украины являются принципы состязательности, законности и законности. Уголовно-процессуальные репрессии устанавливаются исходя из выполнения задач процесса, а именно обеспечения прав, свобод и интересов каждого участника. Репрессии ограничены процедурой и процессуальной формой процесса; они не допускают применения непроцессуальных форм, методов, давления со стороны обвинения в ходе досудебного расследования. Анализируются теоретические подходы к определению задач и цели уголовного процесса. Доказано, что роль суда, как одного из участников, заключается в установлении истины. Как представитель государства только судья имеет право выносить приговор по результатам судебного разбирательства.
Слінько, С. Кримінальні репресії: завдання та мета / Слінько Сергій // Omul, Criminologia, Știinta: Conferința științifică internațională : ediția a II-a ( Chișinău, 24 martie 2023) / Institutul de științe penale și criminologie aplicată. – Chişinău, 2023. – Vol. 1. – P. 213-215.
СЛІНЬКО, Сергій. Кримінальні репресії: завдання та мета. In: Omul, criminologia, ştiinţa. Ediția a 2-a, Vol. 1, 24 martie 2023, Chişinău. Chişinău: Institutul de științe penale și criminologie aplicată, 2023, pp. 213-215.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; goal; task; process; competitiveness; evidence; investigators; prosecutor; judge; змагальність; докази; слідчий; прокурор; суддя; состязательность; доказательства; следователь; прокурор; судья