Авторитарний дискурс як різновид інституційного - Василенко, В. А.; Vasylenko, V. A.; Валентина Василенко (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 75-76, 2019)
Автор зазначив, що авторитарний дискурс – це особливий соціокультурнообумовлений вид мовленнєвої діяльності, мета якого полягає у демонстрації мовцем своєї влади в комунікативних ситуаціях, що передбачають дистанцію влади. Авторитарний дискурс продукується домінуючим комунікантом асиметричної пари комунікантів і характеризується певним репертуаром мовленнєвих стратегій посилення, що включають специфічний набір кодів і стилів, каналів зв’язку, особливих авторитарних мовленнєвих актів і дискурсивних маркерів авторитарності.

The author noted that authoritarian discourse is a special socio-culturally conditioned type of speech activity, the purpose of which is to demonstrate to the speaker their power in communicative situations that provide for a power distance. Authoritarian discourse is produced by the dominant communicant of an asymmetric pair of communicators and is characterized by a certain repertoire of speech amplification strategies, including a specific set of codes and styles, communication channels, special authoritarian speech acts, and discursive markers.

Автор отметил, что авторитарный дискурс – это особый социокультурно обусловленный вид речевой деятельности, цель которого состоит в демонстрации говорящим своей власти в коммуникативных ситуациях, предусматривающих дистанцию власти. Авторитарный дискурс продуцируется доминирующим коммуникантом асимметричной пары коммуникантов и характеризуется определенным репертуаром речевых стратегий усиления, включающих специфический набор кодов и стилей, каналов связи, особых авторитарных речевых актов и дискурсивных маркеров.
Keywords: Мова. Мовознавство. Літературознавство. Language. Linguistics. History and Criticism of Literature. Язык. Языкознание. Литературоведение; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; авторитарний дискурс; авторитарный дискурс; authoritarian discourse; соціально обумовлена комунікативна діяльність; социально обусловленная коммуникативная деятельность; socially conditioned communicative activity; комунікативна діяльність; коммуникативная деятельность; communicative activity; авторитарність; авторитарность; authoritarianism; мовленнева взаємодія; речевое взаимодействие; speech interaction