Відносини, що регулюються цивільним законодавством України - Шишка, О. Р.; Shyshka, O. R.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1396-0508; ResearcherID: J-6787-2016 (Актуальні проблеми приватного права : матеріали між нар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 27 лютого 2015 р.). – Харків : Право, 2015. – С. 202-206, 2015)
У статті розглянуто систему відносин, що регулюються цивільним законодавством України. Зроблено висновок, що предметом цивільно-правового регулювання є відносини, що регулюються цивільним законодавством України. Ця група суспільних відносин, у свою чергу, включає цивільні відносини та нецивільні.

The article considers the system of the relations regulated by the Civil Legislation of Ukraine. The conclusion is that the subject of civil regulation are relations regulated by the Civil Legislation of Ukraine. This group of public relations, in turn, includes a civil relationship (the personal property and non-property relations) and the non-civilian relations (in particular, the property relations that are based on administrative or other authoritative subordination of one party to another, tax relations, budgetary relations, including relations occurring in the sphere of natural resources use and environmental protection, as well as labour and family relations, property relations in the economic sphere and other non-civil relations in cases stipulated by law).

В статье рассматривается система отношений, регулируемых гражданским законодательством Украины. Делается вывод, что предметом гражданско-правового регулирования являются отношения, регулируемые гражданским законодательством Украины. Эта группа общественных отношений, в свою очередь, включает гражданские и негражданские отношения.
Шишка О. Р. Відносини, що регулюються цивільним законодавством України / Шишка О. Р. // Актуальні проблеми приватного права : матеріали між нар. наук.-практ. конф., присвяч. 93-й річниці з дня народж. д-ра юрид. наук, проф., чл.-кор. АН УРСР В. П. Маслова (м. Харків, 27 лютого 2015 р.) / Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого, Каф. цивіл. права, Нац. акад. прав. наук України, Харків. обл. осередок Всеукр. громад. орг. "Асоц. цивілістів України". – Харків: Право, 2015. – С. 202-206.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; предмет цивільно-правового регулювання; предмет цивільного права; цивільні відносини; цивільні правовідносини; нецивільні відносини; міжгалузева аналогія; публічні відносини; податкові відносини; бюджетні відносини; відносини у сфері господарювання; предмет гражданского права; гражданские отношения; гражданские правоотношения; негражданские отношения; межотраслевая аналогия; налоговые отношения; бюджетные отношения; отношения в сфере хозяйствования; subject-matter of civil law; subject-matter of civil legal regulation