Powers of the National police of Ukraine to apply police measures - Fomenko, A.; Yunin, O.; Izbash, K. S.; Kret, Yu. M.; Крет, Ю. М. (Lex Humana. – 2024. – Vol. 16, № 1. – P. 84-100, 2024)
Гарантування прав і свобод людини, забезпечення національної безпеки і правопорядку, боротьба зі злочинністю є пріоритетом кожної правової європейської держави. Важлива роль у цьому відводиться правоохоронним органам, які уповноважені обмежувати права і свободи осіб, які вчиняють правопорушення, на підставах і в порядку, передбачених національним законодавством. Одним із етапів реформування правоохоронних органів в Україні стало створення у 2015 році Національної поліції, яка прийшла на зміну радянській каральній поліції. Поліція наділена повноваженнями щодо застосування поліцейських заходів, перелік яких визначено Законом України «Про Національну поліцію». У цій статті наводиться перелік заходів поліції, висвітлюється мета та порядок їх застосування відповідно до закону. Висвітлено проблемні аспекти практичного застосування окремих поліцейських заходів та запропоновано шляхи усунення існуючих законодавчих прогалин щодо можливого порядку застосування поліцейських заходів.

Guaranteeing human rights and freedoms, ensuring national security and law and order, and combating crime are a priority for every European state governed by the rule of law. In this regard, an important role is assigned to law enforcement agencies, which are authorised to restrict the rights and freedoms of persons committing offences on the grounds and in accordance with the procedure provided for by national legislation. One of the stages of law enforcement reform in Ukraine was the creation of the National Police in 2015, which replaced the Soviet punitive police. The police are empowered to apply police measures, the list of which is enshrined in the Law of Ukraine "On the National Police". This article provides a list of police measures, highlights the purpose and procedure for their application in accordance with the law. The problematic aspects of the practical application of certain police measures are highlighted and the ways to eliminate the existing legislative gaps in terms of the possible procedure for the application of police measures are proposed.

Гарантии прав и свобод человека, обеспечение национальной безопасности и правопорядка, борьба с преступностью являются приоритетом для каждого европейского государства, правового государства. В этой связи важная роль отводится правоохранительным органам, которые уполномочены ограничивать права и свободы лиц, совершивших правонарушения, по основаниям и в порядке, предусмотренным национальным законодательством. Одним из этапов реформы правоохранительных органов в Украине стало создание в 2015 году Национальной полиции, пришедшей на смену советской карательной полиции. Полиция уполномочена применять полицейские меры, перечень которых закреплен Законом Украины "О Национальной полиции". В данной статье приведен перечень полицейских мер, выделены цель и порядок их применения в соответствии с законом. Выделены проблемные аспекты практического применения отдельных полицейских мер и предложены пути устранения имеющихся законодательных пробелов в части возможного порядка применения полицейских мер.
Poderes da Polícia Nacional da Ucrânia para aplicar medidas policiais
Keywords: publikatsii u WoS; Україна; Ukraine; Украина; Національна поліція України; National Police of Ukraine; Национальная полиция Украины; police measures; police custody; entering homes and other property; superficial inspection; public safety and order; ensuring human rights and freedoms; поліцейські заходи; поліцейська опіка; проникнення в житло або інше майно; поверхневий огляд; публічна безпека; публічний порядок; забезпечення прав і свобод людини; полицейские меры; поверхностный осмотр; общественная безопасность; общественный порядок; обеспечение прав и свобод человека