Impact of occupation and war losses on mental health and the subjective well-being of civilians: on the example of residents of Kharkiv and Kharkiv region under the conditions of full-scale invasion of Russia in Ukraine - Brusakova, O. V.; Брусакова, О. В.; Nechitailo, I. S.; Нечітайло, І. С.; Ірина Нечітайло; Оксана Брусакова (European Socio-Legal & Humanitarian Studies. - 2024. - № 2. - P. 119-135, 2024)
Стаття присвячена вивченню впливу травматичного досвіду, зокрема, пов'язаного із перебуванням в окупації, та втрат на війні, на психічне здоров'я мирного населення, яке проживає поблизу бойових дій або їхнього епіцентру (на прикладі жителів міста Харкова та Харківської області). Концептуалізовані поняття травматичної ситуації, травматичного досвіду, характеристика військових втрат (людські, майнові, фінансові, матеріальні втрати; втрата роботи; втрата фізичного та/або психологічного здоров'я та втрата спокою тощо). Наведено результати емпіричного дослідження психічного стану мирного населення Харкова та Харківської області (n = 730). Зокрема, за результатами кореляційного аналізу доведено, що у респондентів із досвідом окупації більше проблем зі сном, у когнітивній та емоційній сферах. Вони найчастіше вважають, що пережили серйозну травму, частіше відзначають бажання випити спиртне до відчуття сп'яніння. Серед них найчастіше зустрічаються ті, кого переслідують спогади про нещодавні негативні події, у яких найчастіше зустрічаються параноїдальні настрої. Зазначено, що, незважаючи на значні втрати, понесені представниками цивільного населення Харківської області в період повномасштабного вторгнення Росії, вони не втрачають позитивного настрою та віри у себе, мають певні досягнення і високо їх цінують, цілеспрямовані, задоволені сімейними та особистими стосунками. Однак втрати все одно впливають на психічне здоров'я та суб'єктивне благополуччя, зокрема, значні втрати (близьких, друзів, власного будинку тощо) можуть спричинити найбільш виражений фізичний та психічний дискомфорт.

The article is devoted to the study of the impact of traumatic experience, in particular, related to being in the occupation, and losses in the war, on the mental health of the civilians who live near the hostilities or their epicenter (using the example of residents of the city of Kharkiv and the Kharkiv region). Conceptualized concepts of traumatic situation, traumatic experience, characterization of war losses (human, property, financial, material losses; loss of work; loss of physical and / or psychological health and loss of peace, etc.). The results of an empirical study of the mental state of civilians of Kharkiv and the Kharkiv region are presented (n = 730). In particular, according to the results of the correlation analysis, it was proven that respondents with occupation experience have more problems with sleep, in the cognitive and emotional spheres. They are more likely to believe that they have experienced a serious trauma, more often note the desire to drink alcohol before feeling intoxicated. Among them, there are more often those who are haunted by memories of recent negative events, in which paranoid moods are more common. It is noted that despite the significant losses suffered by representatives of the civilian population of Kharkiv region during the period of the full-scale invasion of Russia, they do not lose their positive attitude and self-belief, have certain achievements and value them highly, are goal-oriented, and are satisfied with family and personal relationships. However, losses still affect mental health and subjective well-being, in particular, significant losses (of loved ones, friends, one’s own home, etc.) can cause more pronounced physical and mental discomfort.

Статья посвящена изучению влияния травматического опыта, в частности, связанного с пребыванием в оккупации, и потерь на войне, на психическое здоровье мирного населения, проживающего вблизи боевых действий или их эпицентра (на примере жителей города Харькова и Харьковской области). Концептуализированы понятия травматической ситуации, травматического опыта, характеристика военных потерь (человеческие, имущественные, финансовые, материальные потери; потеря работы; потеря физического и/или психологического здоровья и потеря покоя и т. д.). Представлены результаты эмпирического исследования психического состояния мирного населения Харькова и Харьковской области (n = 730). В частности, по результатам корреляционного анализа доказано, что у респондентов с опытом оккупации больше проблем со сном, в когнитивной и эмоциональной сферах. Они чаще считают, что пережили серьезную травму, чаще отмечают желание выпить спиртное до ощущения опьянения. Среди них чаще встречаются те, кого преследуют воспоминания о недавних негативных событиях, у которых чаще встречаются параноидальные настроения. Отмечено, что, несмотря на значительные потери, понесенные представителями гражданского населения Харьковской области в период полномасштабного вторжения России, они не теряют позитивного настроя и веры в себя, имеют определенные достижения и высоко их ценят, целеустремлены, удовлетворены семейными и личными отношениями. Однако потери все равно влияют на психическое здоровье и субъективное благополучие, в частности, значительные потери (близких, друзей, собственного дома и т. д.) могут вызывать более выраженный физический и психический дискомфорт.
Keywords: травматична ситуація; травматичний досвід; втрати війни; психічне здоров’я; окупація; цивільне населення; traumatic situation; traumatic experience; war losses; mental health; occupation; civilian population; травмирующая ситуация; травматический опыт; военные потери; психическое здоровье; оккупация; гражданское население